Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najava štrajka

Niz nelogičnosti oko koeficijenata: "Ako je odgovornost na jednu stolicu i prema jednom ljudskom životu identična, onda je Vlada napravila dobar posao"

Aktualno Galerija Hitna pomoć Hitna pomoć Foto: Cropix Koeficijenti - 1 Koeficijenti - 1 Foto: DNEVNIK.hr Koeficijenti - 2 Koeficijenti - 2 Foto: DNEVNIK.hr Koeficijenti - 3 Koeficijenti - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Koeficijenti - 4 Galerija 1/6 >>
Sindikat hitne medicine oglasio se povodom Vladina povećanja plaća. Pitaju se i koliko će plaća radnicima hitne i saniteta narasti kad se ukine COVID dodatak. Hitna medicina nije jedina koja je primijetila nelogičnosti oko koeficijenata.

Sindikat hitne medicine izrazio je nezadovoljstvo Vladinim povećanjem plaća u državnom i javnom sektoru koje je jučer predstavljeno na sjednici. O svemu su se oglasili na Facebooku. 

"O novoj uredbi na koeficijente za djelatnike hitne službe imamo nažalost sada više i ne riječi ljutnje, nego razočaranja u sustav i obećanja nadležnog ministarstva, ali u velikoj mjeri i kolega iz sindikata koji su se hvalili kako su otimanjem članstva postali reprezentativni, a sada odšutjeli tamo gdje su trebali biti glasni.

Što je s ovom uredbom loše? Gotovo sve. Od onoga da koliko god povećanje neto plaće bilo, ono ne prati inflaciju i sve ono što je oduzeto ili nepriznato ranije.

Pročitajte i ovo Ilustracija SMRTNA KAZNA Čovjek osuđen za ubojstvo prvi put pogubljen dušikom u Alabami: Nije odmah umro

Jedno je ipak jako vidljivo, a neću pretjerati ako kažem da je gadljivo - koliko su podigli koeficijent ravnateljima?!? Jedan socijalni radnik ili ekonomist ima gotovo dvostruko veću plaću od profesora doktora kirurga ili internista, samo zato što je politički iako nesposoban uhljebljen na to mjesto?!? To su ti isti zbog kojih su bolnice, zavodi ili domovi zdravlja u teškim minusima ili tužbama?

Vozač hitne 1,6 a turistički vodič 1,7 ? Fotograf 1,55 a viši fotograf 1,77?? Ili mornar i vozač saniteta isti koeficijent?? Obrazloženje ministra zdravstva kako će liječnici sa dežurstvima imati dvostruko više??? Pa tko te pita za dežurstva, zašto nisi objasnio da je to još jedno radno vrijeme gotovo?? Koliko će plaća djelatnicima hitne i saniteta narasti kad se ukine COVID dodatak, onima koji imaju, jer ga pola države ne dobiva odlukom tih istih ravnatelja kojima se daje dvostruko veći koeficijent??? Što je sa dodacima za teren, stres, psihofizički izuzetno naporan posao, rizik od ozljeda, stradanja, fizičkog napada, noćnog i smjenskog rada ?

Pročitajte i ovo Kolona na A3 nakon prometne nesreće HAK poziva na oprez Nesreća na zagrebačkoj obilaznici, stvorila se višekilometarska kolona: ''Kaos je!''

Ne, Hrvatski sindikat hitne medicine neće pristati na ovaj sramotni prijedlog, on vrijeđa dostojanstvo i poziv, on vrijeđa svu žrtvu jedne službe koja je na prvoj crti zdravstva.

Hrvatski sindikat hitne medicine u skladu sa Zakonom sudjelovat će u štrajku do ostvarivanja svojih prava", poručio je predsjednik Sindikata Danijel Šota

Niz nelogičnosti

Država je pokazala niz nejednakosti pa se različita zanimanja jedna protiv drugih bune čiji je posao više plaćen.

"Kako netko vrednuje to da čovjek u skladištu ima veći koeficijent nego pravosudni policajac koji radi u zatvoru ili pravosudni policajac koji radi na osiguranju pravosudnih tijela koji ima za 10 posto koeficijent manji? To je 80 do 100 eura ajmo reći", komentirao je Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije.

Dok iz Sindikata pravosudne policije misle da je preuranjeno govoriti o štrajku, u viskom obrazovanju ga ne isključuju. Kažu da ima nelogičnosti, primjerice radno mjesto predavača na fakultetu - čim student kojeg oni podučavaju završi studij i zaposli se, imat će veću plaću od njih.

"Ključni problemi su degradacija nekih radnih mjesta, primjerice pozicija predavača, stručnih suradnika, sužavanje raspona plaća između asistenta i trajnog zvanja što ruši motivaciju unutra našeg sustava", rekao je Matija Krofilin, glavni tajnik sindikata.

Pročitajte i ovo Severina Vučković Jasan stav Na čijoj ste strani - Severine ili suda? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Ne mogu se pomiriti ni medicinske sestre. Osjećaju da su izjednačene s tajnicama i referentima.

"Ako je odgovornost na jednu stolicu i odgovornost prema jednom ljudskom životu identična, onda je valjda Vlada napravila dobar posao", komentirala je Gordana Miškuin, medicinska sestra KBC-a Zagreb.

Uredba o povećanju koeficijenata postala je kao igra kruška i jabuka. Tko je taj koji će procijeniti čiji je posao važniji? Pita li se vladajuće, problema nema, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

"Djelatnici u državnim i javnim službama će biti zadovoljni s ovim podržat će ovo, a vjerujem da će onda i predstavnici sindikata slušati njih tako da vjerujem da do većih štrajkova ne bi trebalo doći", rekao je Nikola Mažar iz HDZ-a.

Oporba se ne bi složila. "Osjećam nepravde i podcjenjenosti pojedinih zanimanja govori o lošem urađenom poslu", naglasio je Davorko Vidović iz Socijaldemokrata.

"Jer povećanje dobivaju i oni koji to zasalužuju i oni koji to ne zaslužuju", dodao je Davor Nađ iz Fokusa.

Sindikati imaju dva tjedna da se o svemu pismeno očituju, ali računicu na kraju kroji Vlada.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene