Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pezo: Smanjuju se zaostaci u zagrebačkoj grutovnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik zagrebačkog Općinskog građanskog suda Ivica Pezo ustvrdio je da se nakon početka reforme od 2004. smanjuje broj neriješenih zemljišno-knjižnih predmeta.

Tako su 2000. primljena 38.424 predmeta, a riješeno ih je 33.348, dok je lani primljen 81.721 predmet, a riješena su 89.383, rekao je Pezo na konferenciji za novinare reagirajući na naslovnicu jednog dnevnog lista kojom se rad zagrebačke gruntovnice dovodi u vezu sa propasti reforme pravosuđa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisan ugovor za tehnološku platformu ZIS-a Slika nije dostupna Uređena zemlja: Zemljišne knjige do kraja godine bez zaostataka

Na razini Hrvatske, u kolovozu 2004. bilo je 359.500 neriješenih zemljišno-knjižnih predmeta, a lani u prosincu 129.500.

Budući da se od tog broja oko 46.000 predmeta odnosi na zagrebačku gruntovnicu, riječ je, kaže Pezo, o grandioznom udjelu.

Zagrebačka gruntovnica s Ministarstvom pravosuđa te županijskim i vrhovnim sudom poduzima niz mjera kako bi se ubrzao proces rješavanja predmeta, koji je sada stabilan. Planiraju se tako organizacijske preinake i zapošljavanje novih službenika, a cilj je da broj neriješenih predmeta u zagrebačkoj gruntovnici bude između 15.000 i 20.000.

Predsjednica zagrebačke gruntovnice Nives Radišić rekla je kako nema nikakve potrebe da odvjetnici dolaze u četiri sata da bi ih primila voditeljica.

Odvjetnici koji su željeli da ih primi voditeljica, do 2006. sami su radili listu redoslijeda, ali je sud od 2006. sam počeo raditi popis, nakon pritužbi dijela odvjetnika nezadovoljnih što su se pojavljivale nove liste s novim imenima.

Radišić je rekla da na prijem prosječno dođe 35 odvjetnika i
vježbenika, a razlozi su nekad opravdani, poput dugotrajnog rješavanja spisa ili neprofesionalnog ponašanja pojedinih djelatnika na šalteru, ali ima i onih koji inzistiraju na prijemu samo radi pravnog savjeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene