Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sve o zemljišnim knjigama od danas na info-telefonu 062/727 273

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani od danas na info-telefonu Ministarstva pravosuđa (062/ 727 273) mogu dobiti informacije o stanju svojih predmeta u zemljišnim knjigama te sve servisne informacije vezane uz zemljišnoknjižne postupke, a u gruntovnicama i katastrima uskoro će moći naći brošure koje bi im trebale pomoći u registriranju nekretnina.

Riječ je o novostima koje su ministrica pravosuđa Ana Lovrin i ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić predstavili danas u zemljišnoknjižnom odjelu zagrebačkog Općinskog građanskog suda na kojemu je oko 40 posto svih zemljišnoknjižnih predmeta.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica dobrovoljni darivatelji "Lijek je u nama": Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u registar Nova gradska knjižnica u Rijeci Otvorena nova knjižnica Povijesni trenutak: Grad koji teče dobio je najljepši poklon, čekalo se u kilometarskim kolonama

Ministrica Lovrin kazala je da su navedene novosti dio 47 milijuna kuna vrijednog projekta Uređena zemlja, započetog 2003., kojim se želi stvoriti učinkovit i transparentan sustav registriranja nekretnina, uspostaviti sigurnost u pravnom prometu nekretnina i zaštita prava upisanih u registre.

Podsjetila je da je sređivanje zemljišnih knjiga i katastra vrlo važno za razvoj gospodarstva te ustvrdila da će info-telefon i brošura pomoći građanima u korištenju usluga gruntovnica i katastara te pojednostaviti i ubrzati postupke.

Objasnila je da građani na info-telefonu radnim danom od 8,30 do 15,30 sati, po cijeni poziva od 0,28 kuna u koju je uključen PDV, mogu dobiti podatke o statusu svog predmeta u zemljišnim knjigama i ostale servisne informacije, primjerice o radnom vremenu zemljišnoknjižnih odjela u Hrvatskoj i potrebnim dokumentima za uknjižbu te upute o pretraživanju podataka zemljišnih knjiga na internetu. No, na info-telefonu se neće moći dobiti pravni savjeti, pa će se građani za tu uslugu i dalje morati obraćati ovlaštenim stručnim osobama.

Ministrica je najavila da u zagrebačkoj gruntovnici od idućeg tjedna počinje šestomjesečni pilot-projekt besplatne pravne pomoći građanima slabijeg imovinskog stanja u postupku uknjižbe prava vlasništva. Pravo na tu pomoć imat će građani koji primaju neki oblik socijalne pomoći i oni koji polažu prava na samo jednu nekretninu koja se nalazi na zagrebačkom području, uz uvjet da traženo pravo na nekretninu ne prelazi 400.000 kuna.

Uslugu će radnim danom od 9 do 15 sati na Trgu Dražena Petrovića 3 pružati u tu svrhu angažiran pravni savjetnik, odvjetnik Petar Petrić.

Ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić rekao je da će brošura o zemljišnim knjigama i katastru biti tiskana u milijun primjeraka te da će se distribuirati i u hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva širom svijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene