Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Varaždin - prvi grad sa sređenim zemljišnim knjigama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica pravosuđa Ana Lovrin danas se u Varaždinu sastala s gradonačelnikom Ivanom Čehokom, koji ju je izvijestio o pilot-projektu Svjetske banke po kojemu se u tom gradu provodi elektronička obrada podataka zemljišnih knjiga.

"Danas je u Hrvatskoj gotovo više od 70 posto zemljišno-knjižnih uložaka prepisano u elektronički oblik i oko 30 posto verificirano, no krajnji je rezultat elektronička zemljišna knjiga u kojoj će u cijelosti biti usklađeni katastarski i zemljišno-knjižni podaci po obliku, broju i površini čestice sa stanjem vlasništva", rekla je Lovrin.

Pročitajte i ovo Kneginec prometna 8 Kneginec FOTO Teška prometna nesreća kod Varaždina: Uletio u dvorište kuće pa završio na krovu, ima ozlijeđenih Ilustracija Ljudska prava Ne moraju biti pravnici, ali trebaju pomoć: Može se dogoditi svakome i nitko nije spreman

Zahvaljujući tom projektu, napomenuo je Čehok, Varaždin bi u proljeće iduće godine trebao postati prvi grad koji će imati potpuno sređene sve podatke koji se tiču gruntovnice i katastra.

Prilikom obilaska sudske zgrade, koja je u vrlo lošem stanju i
neprimjerena za rad suda, ministrica je istaknula da su "sudovi u Varaždinu uredni što se tiče rješavanja sudskih problema, no u zgradi su nužne intervencije, pa će ministarstvo odmah reagirati kako bi se obavili nužni popravci".

Kasnije će se, dodala je, napraviti procjena potrebnih ulaganja da bi postojeća ili neka druga zgrada, ako bi se išlo u izgradnju nove, bila primjerena pravosuđu.

Ministrica se osvrnula i na mogućnost preseljenja Okružnog zatvora u Varaždinu na drugu lokaciju.

Zatvor se nalazi uz sudsku zgradu, a ministrica smatra da
preseljenje nije nužno budući da je riječ o zatvoru u kojem su
pritvorenici i osuđenici do šest mjeseci zatvora.

"Hrvatska ima problem prekapacitiranosti, ali kaznionica zatvorenog tipa, poput onih u Glini i Lepoglavi. Zato se proširuju kapaciteti u Glini, radi se i na projektu proširenja zatvorske bolnice i zatvora u Zagrebu, a u planu je i gradnja kaznionice u Šibeniku. I u Varaždinu je prekapacitirano, ali gradnjom kaznionica na drugim mjestima i ovaj će se zatvor rasteretiti i ostati prvenstveno za pritvorenike", rekla je Lovrin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene