Obavijesti Pretražite Navigacija
Sjednica u Pakracu

Plenković: "Efekti porezne reforme korisni i za pet slavonskih županija"

Premijer Plenković u Pakracu (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Premijer Plenković u Pakracu (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Ivica Galovic/PIXSELL
Aktualno Galerija Premijer Plenković u Pakracu (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Premijer Plenković u Pakracu (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Foto: Ivica Galovic/PIXSELL Premijer Plenković u Pakracu (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Premijer Plenković u Pakracu (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Foto: Ivica Galovic/PIXSELL +0 Premijer Plenković u Pakracu (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Galerija 1/3 >>
Pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u srijedu je u Pakracu počela sedma sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kojoj su glavne teme vezane uz ulaganje u zdravstvo i turizam.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ustvrdio je na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem da su efekti porezne refome korisni i za taj dio Hrvatske, te će u kombinaciji s mjerama koje se provode u demografskoj politici i jačanju gospodarstva omogućiti da što veći broj ljudi ostane u Hrvatskoj, osobito u Slavoniji.

Pročitajte i ovo Manfred Weber Weber pohvalio Hrvatsku Skup EPP-a u Splitu: "Moramo pronaći europski odgovor na migracije" Andrej Plenković Aktualne teme Plenković: ''Politika ove Vlade nije žica na granici, to su lažne teze"

"Svjesni smo da je trend korištenja slobode kretanja ovdje najočitiji i najvidljiviji. To je strukturni problem s kojim se kao država moramo nositi i zato sve ove mjere i poduzimamo", kazao je Plenković na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja se održava u Pakracu.

Ocijenio je da su kroz godinu i osam mjeseci provedbe projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" ostvarili zavidan napredak i uspjeh u sinergiji korištenja nacionalnih i europskih sredstava, te mobiliziranja i motiviranja privatnoga sektora za veća ulaganje u Slavoniju. Napredak se osjeća i u razvojnom, gospodarskom, turističkom i drugim pogledima.

U ovoj financijskoj perspektivi za Slavoniju je predviđeno 18,5 milijardi kuna, dosad je ugovoreno 8,5 milijardi kuna, a na raspolaganju je još deset milijardi kuna za pet slavonskih županija, istaknuo je Plenković. Realizacija razvojnog sporazuma je u tijeku, nekoliko od 219 projekata koje su potpisali već je ostvareno, a slijedi realizacija ostalih.

Ulaganja u zdravstvo i razvoj kontinentalnog turizma

Plenković je rekao da je sjednica posebno posvećena dvjema temama - kapitalnim ulaganjima u zdravstveni sustav i razvoja turizma na kontinentu.

Na Danima hrvatskog turizma na Hvaru odlučeno je da se iduće godine Dani turizma organiziraju u Slavoniji. "To je zajednički koncept u koji će biti uključeno više slavonskih županija. To smatramo dobrim, da s te strane šaljemo turističku poruku ravnomjerne hrvatske ponude i što većeg naglaska na kontinentalnu Hrvatsku", kazao je premijer.

Vlada je napravila iskorake u partnerstvu sa županijama i gradovima i želi da otvorenost, sinergija i partnerstvo budu vidljivi. "To radimo svjesno jer je dio naše politike i orijentacije da svi budete uključeni i participirate u ono što radimo", rekao je Plenković.

"Prisutnost ministara ove Vlade na terenu je redovita i stalna i tako će biti kontinuirano jer želimo da se Hrvatska u mandatu ove Vlade pokuša što bolje razviti, osobito oni krajevi kojima je naša podrška najvažnija", poručio je premijer.

Izrazio je zadovoljstvo što održavaju sjednicu u Pakracu, gradu koji je bio razrušen u Domovinskom ratu i dao je puno za obranu domovine, te je zahvalio braniteljima iz Pakraca i Požeško-slavonske županije.

Nakon što ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac izvijesti o provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, ministar zdravstva Milan Kujundžić govorit će o kapitalnim ulaganjima u zdravstveni sustav.

Ministar turizma Gari Cappelli osvrnut će se na razvoj turizma na kontinentu, a potom bi trebala uslijediti objedinjena rasprava, kao i donošenje zaključaka.

Na sjednici se uvodno, nakon premijera Plenkovića, obratio i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević te gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine, kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima i Belom Manastiru.

Sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pakracu prisustvuje i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ostali članovi Savjeta.

Posjet bolnici u Pakracu

Prije početka sjednice Savjeta premijer Plenković sastao se s ravnateljicom Opće bolnice Pakrac i Bolnice hrvatskih veterana Marinom Major te je obišao bolnički prostor.

Također, ispred biste predsjednika Kriznog štaba Zapadne Slavonije 1991. godine dr. Ivana Šretera zapalio je svijeću, a potom se u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman" susreo s pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević, zamjenikom gradonačelnice Marijanom Šircem te predsjednikom Gradskoga vijeća Grada Pakraca Miroslavom Ivančićem.

Po završetku 7. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, u 14 sati, bit će potpisani ugovori i uručene odluke za područje Slavonije, Baranje i Srijema, kao i tabularna isprava Gradu Pakracu, nakon čega su predviđene izjave za medije.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene