Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Župan tvrdi da nije kriv

Mara Tomašević o suprugu Alojzu: "Dok me on držao, njegova me ljubavnica grebala po licu, prijetio je da će me zaklati"

Tomašević na sudu (Foto: Dnevnik.hr)
Tomašević na sudu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Tomašević na sudu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu počelo je suđenje požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje. Na sudu je i njegova supruga Mara te svjedokinja Dragica Jurić.

Tomaševićeva sestra Kata nije došla svjedočiti zbog zdravstvenih razloga, kao ni Marin brat Franjo Zadro jer navodno nije dobio poziv.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica, HDZ-ov ministar pravosuđa i uprave NAKON PRESUDE TOMAŠEVIĆU Ministar Malenica ekskluzivno za Dnevnik Nove TV najavio izmjene zakona, pravomoćno osuđeni obiteljski nasilnici neće se moći kandidirati na izborima Reakcije na presudu Alojzu Tomaševiću - 7 Dan nakon odluke suda Reakcije građana na nepravomoćnu presudu požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću: "Treba odstupiti, ali kakva je Hrvatska..."

Tomaševićev odvjetnik Željko Damjanac tražio je isključenje javnosti iz cijele rasprave zbog zaštite osobnog života optuženika i članova obitelji koji će svjedočiti.

Sudac Slaven Vidmar odbio je prijedlog, uz obrazloženje da ne nalazi razlog za isključenje javnosti za vrijeme cijele rasprave. Ako se tijekom rasprave utvrdi da pojedini dijelovi rasprave iznose činjenice iz osobnog života optuženika, žrtve ili svjedoka koje bi bile razlog za isključenje javnosti, sud može odlučiti za taj dio javnost isključiti.

Mara Tomašević ne odustaje od postupka

Supruga Mara izjavila je da će tražiti imovinskopravnu naknadu te ne odustaje od kaznenog postupka.

Obrana traži novo medicinsko vještačenje, svjedočenje rodbine, među kojima su sin i snaha iz zajedničkog kućanstva. Također, traže uvrštavanje SMS-ova za koje tvrde da ih je Mara sve do sada slala suprugu.

"S ovim porukama dodatno se obraća s određenim zahtjevima koje uvjetuje tijekom ovog postupka, koristi i druge riječi i metode. Sadržaj poruka direktno utječe na obilježje djela", tvrdi obrana.

Sudac prihvaća sve predložene svjedoke obrane i tužiteljstva. Odbija dokazni prijedlog obrane za pribavljanje ranijeg predmeta s Prekršajnog suda u Požegi te predmet Općinskog suda u Požegi (brakorazvodna parnica s nagodbom) jer ih smatra neprikladnima za ovaj predmet.

O prijedlozima obrane za čitanjem SMS-ova koji su ispisani i predani u spis te prijedlogu obrane za medicinsko vještačenje, sud će odlučiti naknadno, ovisno o očitovanju oštećenice o autentičnosti.

U optužnici se navodi da je Tomašević suprugu nazivao luđakinjom i ludom kravom, fizički je na nju nasrtao, stiskao je, šamarao i prijetio da će joj rasparati grkljan.

"Htio me pregaziti autom"

Tomašević tvrdi da nije kriv. Mara Tomašević odbila je pravo na blagodat i poručila da želi svjedočiti. U tijesnoj sudnici prisiljena je sjediti kraj supruga.

"Nasilja je unazad tri godine, ali i ranije. Ukućani su čuli svađe, ali nisu mogli vidjeti. Razbijao mi je oko, gurao me u trudnoći pred roditeljima i braćom... Čak me htio pogaziti autom. Posljednji put, po povratka s puta, šamarao me pet, šest puta po glavi da se ne vide masnice, uhvatio me za vrat. Dizao je nož na mene, prijetio da će me zaklati, psovao. Svemu je uzrok njegov preljub. Nisam mu smjela ništa reći, sve sam ispoljila u SMS porukama. Ne morate tražiti provjeru autentičnosti, to su moje poruke iz revolta. Žena s kojom je bio grebala me po licu i rukama dok me on držao. Sve sam htjela prijaviti, ali njegova sestra i naša kći nagovarale su me da odustanem jer ću mu uništiti karijeru. Tada sam odustala, no nakon 2. 10. 2017. mi je prekipjelo. Ozljede tada nisu bile velike, ali mi je bilo svega dosta", svjedočila je Mara Tomašević.

 

Prijateljica: "Govorila mi je da živi u strahu"

Danas je svjedočila i Dragica Jurić, školska prijateljica Alojza i Mare Tomašević koja tvrdi da nikada osobno nije vidjela svađu ili tučnjavu. O tome joj je telefonom govorila Mara, češće u zadnje 3,4 godine nego ranije.

"Govorila mi je da živi u strahu što će biti kada dođe kući", kazala je Jurić.

Alojz Tomašević svjedokinju je pitao:

"Dugogodišnji smo prijatelji, jesi li udana? Svađate li se ti i muž?", aludirajući da su svađe u braku uobičajene, na što ga je sudac prekinuo.

Nastavak suđenja je 16. i 17.1.2019 kada će biti saslušani svjedoci i medicinski vještak.

Podsjetimo, Tomaševiću se u optužnici stavlja na teret da je od listopada 2015. godine do 2. listopada 2017. u obiteljskoj kući u nakani da omalovaži svoju suprugu govorio pogrdne riječi prijeteći joj pritom različitim zlom, istovremeno je rukama hvatao za vrat i pljuskao, čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva.

Tereti ga se i da ju je 2. listopada 2017., u nakani da je tjelesno ozlijedi, udarao rukama po glavi, hvatajući je za vrat i nadlaktice, te rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu je oštećenica zadobila tjelesnu ozljedu.
Mara Tomašević sama je odlučila izaći u javnost i reći što proživljava, no prije toga o svemu je obavijestila i HDZ, čiji je Tomašević bio član.

U međuvremenu je isključen iz stranke, ali je odbio dati ostavku na mjesto župana.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene