Obavijesti Video Pretražite Navigacija
300.000 građana na čekanju

Zakona nema, a dugovi rastu: Skupina za izradu novog Ovršnog zakona u tri mjeseca sastala se samo jednom

Čekanje novog ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Čekanje novog ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Čekanje novog ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Čekanje novog ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Čekanje novog ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čekanje novog ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Čekanje novog ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Trenutačno je više od 320 tisuća blokiranih građana, a ni sva zakonska rješenja dosad nisu im pomogla. Ministarstvo pravosuđa radi na posve novom Ovršnom zakonu. Ipak, proces je spor - u rtri mjeseca, radna se skupina samo jednom sastala.

Ukupno 323.783 hrvatskih građana je blokirano, a njihov sveukupan dug iznosi oko 43 milijarde kuna. Oko 109 tisuća njih blokirani su zbog duga manjeg od 10 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Ovršni zakon/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Neprijatelji se sporazumjeli Neočekivano savezništvo: Udruga "Blokirani" i Agencija za naplatu dugova zajednički traže odgodu izmjena Ovršnog zakona Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Kašnjenje od 2 godine "Nisam ni znala da sam dužna": Izmjene Ovršnog zakona opet izazivaju prijepore

Čekanje novog ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Čekanje novog ovršnog zakona (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednica udruge Blokiranih, Miriam Kervatin, u radnoj je skupini za izradu novog Ovršnog zakona. U tri mjeseca, kaže, sastali su se samo jednom, zbog čega Udruga traži reformu cijelog sustava.

Iz Ministarstva pravosuđa odgovaraju da je cilj pojednostaviti postupke i smanjiti troškove. "... ako Radna skupina do kraja godine pripremi Nacrt prijedloga Ovršnog zakona, isti će biti upućen u zakonodavnu proceduru već u 2018. godini", stoji u odgovoru Ministarstva.

Predsjednica, ali i HNS, novi zakon očekuju čim prije.

"Hitna rješenja moraju se naći s bankama i sa svima koji ne predstavljaju samo udruge nego i pojedince koji su zahvaćeni tim zakonom", rekla je Kolinda Grabar Kitarović. Sličan stav ima i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak: "Ovršni zakon u raspravu sadržaja zbog problema blokiranih mora ići u prvoj polovini ove godine tako da se od jeseni taj problem jasno završi i riješi."

Živi zid kritizira predsjednicu.

"Predsjednica bi, da je doista njezina briga na mjestu, u kampanji u tome govorila i ne bi se kandidirala na HDZ-ovoj listi, na listi stranke koja je uspostavila tako dužničko ropstvo i takve odnose", komentirao je predsjednik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić.

Broj blokiranih se u odnosu na godinu prije smanjio za sedam tisuća, no ukupan dug se povećao za više od milijardu i pol kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene