Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kašnjenje od 2 godine

"Nisam ni znala da sam dužna": Izmjene Ovršnog zakona opet izazivaju prijepore

Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Ambiciozno je najavljivan za početak nove godine, ali pitanje je hoće li u 2019. Ovršni zakon uopće stupiti na snagu. Plan je da se ubrzaju ovršni postupci uvođenjem aplikacije, a za te tehnikalije, pravdaju se u Ministarstvu, treba i vremena. Blokirani prozivaju - i ovaj će Božić, biti bez božićnice.

Poslije 12 godina Mariji je, kaže nam, na naplatu stigao dug za mobitel. Da je dužna, tvrdi, nije ni znala. Iz muka po ovrsi jedva se izvukla. 

"Jer nisam nigdi potpisivala nikakve ugovore, tako da nisam imala pojma. Nema nekog pravila da mi pošalju neku obavijest da sam ja dužna ili nešto, bilo što za tih 300 ili 400 kuna pa da ti možeš maknuti tih 300-400 kuna, jesi ili nisi dužan", objašnjava svoju situaciju Marija Kožul. 

U novom Ovršnom zakonu dužnika će se štititi opominjanjem. Iako najavljivan za početak iduće godine, primjena se odgađa.

"Budući da se radi o značajnom prelasku na elektroničku komunikaciju, primjerice radi se na prijedlogu da formular popunjava računalo - preslikavanje podataka iz poslovnih knjiga, te s obzirom na brojnosti i dubinu predloženih promjena, tek nakon analize svih pristiglih primjedbi i komentara moći će se krenuti u realizaciju implementacije novog Ovršnog zakona", javljaju iz Ministarstva pravosuđa. 

Pročitajte i ovo Blokada im nije smetala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Izbjegli ovrhu Pitanje koje bode u oči: Kako su bogati dužnici uz blokirane račune nastavili održavati svoj životni stil? Brži i jeftiniji ovršni postupak? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Matematička kozmetika" Udruga banaka i Udruga Blokirani: "Obustava ovrha mjera je kratkotrajnog uljepšavanja statistika"

Kako doznajemo, zakon bi mogao zaživjeti tek 2020. godine. Božićnice će biti izuzete od ovrhe, ali ne već ovog Božića.

"Vlada će i opet prvo nahraniti sebe, pa će i opet nahraniti javne bilježnike, pa će i opet nahraniti agencije za naplatu potraživanja. I ove godine je u Hrvatskoj Grinch ukrao Božić", rekao je Sarajko Baksa iz Udruge blokiranih. 

"Ne samo da je trebalo požuriti, nije nikada se ni smjelo doći u ovakvo stanje da ovrhe uništavaju građane", rekao je Ivan Vilibor Sinčić. 

Troškovi postupka su smanjeni, ali ne i odvjetnički. Iz njihove komore poručuju - zalažu se za jednostavnije ovrhe.

"Na način da onaj tko samo plati glavnicu i trošak bez kamate se oslobađa bilo kakvih daljnjih obveza, zatim jedan prijedlog je bio dat da se čak i promijeni redoslijed da se najprije naplaćuje glavnica pa zatim kamata", objašnjava Mićo Ljubenko, predstavnik Hrvatske odvjetničke komore u radnoj skupini. 

"Odvjetnici imaju svoj trošak, javni bilježnici imaju trošak, pravosuđe ima trošak, a odgovornost je na dužnicima, dužnici moraju vraćati dugove, to mora postati svima jasno", govori Zoran Low iz Udruge Lipa.

Ovrhe će prijeći u ruke sudova. Nakon svih zahtjeva da se žurno pomogne blokiranima, zakon će se donositi u redovnom postupku, a još čeka i javnu raspravu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene