Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sklopu tradicionalnog umjetničkog izražavanja pod nazivom 'Četiri godišnja doba', osječki akademski kipar Nikola Faller je u Perivoju kralja Tomislava od opalog lišća oblikovao 'spiralni grad', kao jesensku vizuru Osijeka.


Nekoliko dana Faller je uporno s prijateljima skupljao lišće po parku, ali i drugim mjestima, da bi, kako kaže, oblikovao jesensku vizuru grada na Dravi. Apstraktnim oblicima vitica i spirala niknuo je 'šuškavi' grad u koji se ulazi kroz labirintske staze.

Nikoli Falleru danas su posebno vrijedni pomagači bili najmlađi, iz vrtića i osnovnih škola, kojima je dao punu slobodu u kreiranju osječke jesenske priče. U pomoć im je 'uskakao' tek radi potpore u samoj tehnici oblikovanja raznih životinja, poruka i slično.

Vezani članci Vili Beroš - 1 Beroš posjetio KBC Osijek: "Situacija nije alarmantna, pod nadzorom je" Ilustracija Uhićen maloljetnik koji je bježao policiji, vozio u suprotnom smjeru, prolazio kroz crveno...

>> VIDEO Slavonski festivali: Šokačka alka, festival slame, mitovi, zmajevi...

Uz pomoć djece iz vrtića, osnovnih škola, učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te studenata osječke Umjetničke akademije u tom perivoju nastaju i brojna druga, uglavnom apstraktna djela od lišća.

Nikola Faller poznat je po svojim slamnatim instalacijama i festivalima slame koje već godinama održava, ili na baranjskim poljima ili u urbanoj osječkoj sredini. Pod nazivom 'Četiri godišnja doba' Faller sa svojim kolegama umjetnicima, među kojima su i gosti iz inozemstva, ljeti koristi slamu za razne priče, u jesen suho lišće, zimi snijeg, a u proljeće pokošenu travu.

Posebno zapažen bio mu je snježni grad u osječkoj povijesnoj jezgri Tvrđi, koji je 'izgradio' 2011. godine kada je bilo iznimno puno snijega. Faller svoja godišnja doba promovira u brojnim drugim zemljama, gdje je sve traženiji. Gostuje u Kanadi, Mađarskoj, a pozivaju ga i u brojne druge županije u Hrvatskoj, gdje gradi umjetničke priče koje najizravnije povezuju čovjeka i prirodu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook