Požar u domu za starije Dugi Rat
Požar u domu za starije Dugi Rat Foto: Ivo Cagalj

​Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv odgovornih osoba u domu za starije u Dugom Ratu gdje je u ljeto 2020. izbio požar u kojem su tri korisnice umrle.


Zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti optužene su dvije 27-godišnjakinje među kojima je i vlasnica doma te 41-godišnja voditeljica doma.

​Na teret im se stavlja da su prvookrivljenica kao osnivač i formalna vlasnica obiteljskog doma zaposlena kao medicinska sestra i drugookrivljenica kao neformalna voditeljica doma na radnom mjestu njegovateljice, postupale protivno odredbama Zakona o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama i četiri pravilnika.

​U optužnici stoji da su iako svjesne kako mogu ugroziti sigurnost funkcionalno ovisnih osoba odlučile da nakon večere i noćne njege korisnika, zaključavaju vrata spavaonice na prvom katu doma gdje su umjesto dvije smjestile tri pokretne, ali funkcionalno ovisne korisnice doma kojima je zbog zdravstvenog stanja potrebna pomoć i nadzor druge osobe.

​"​Okrivljenice se tereti da nisu svoje poslove obavljale u skladu s potpunim opisom i obvezama radnih mjesta niti su bile cijelo vrijeme posvećene korisnicima doma, kao i da su znale kako u spavaonicama nije postavljen vatrodojavni alarm", ističe tužiteljstvo.

Kada je trećeokrivljenica, radeći tada na poslovima njegovateljice nakon večere 27. rujna 2020. oko 18:40, zaključala vrata spavaonice i spustila se u prizemlje doma, između 19 i 19​:1​5 došlo je do požara i zapaljenja otvorenim plamenom spužvastog madraca i posteljine na drvenom krevetu koji je koristila jedna od oštećenica​, navodi se u optužnici​.

Slika nije dostupna VIDEO Zapalilo se teretno vozilo koje prevozi automobile na autocesti A3 kod Kutine

Požar u Dobrom domu - 4 FOTO Oglasila se i policija: Izgorjela baraka uz prenoćište za beskućnike, na požarištu pronađeno tijelo

S obzirom na zaključana sobna vrata i otprije lokotom blokirana balkonska vrata, korisnicama je bio onemogućen izlazak iz sobe te su zadobile ozljede uslijed kojih su smrtno stradale dvije žene, dok je treća ​zbog zadobivenih ozljeda umrla 14. listopada 2020. u KBC-u Split.

Uslijed požara su dovedeni u opasnost životi ostalih korisnika, kao i imovina doma​, ističe tužiteljstvo​.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju