Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Porastom temperatura u prirodi vrebaju i brojni insekti. Mnogi od njih, poput pčela ili stršljena mogu izazvati i opasne alergijske reakcije. Mnogi se građani žale da je ove sezone mnogo više komaraca nego prijašnjih godina.


Ako imate fotografije ili snimke najezde insekata ili imate iskustva s tim napasnicima i savjete koje možete podijeliti s drugima, pošaljite ih na moj.report@novatv.hr.

Vezani članci Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarner Za Uskrs se u Hrvatskoj odmaralo 40 tisuća turista: "Moramo biti spremni da ćemo se nositi s mjerama koje zemlje poduzimaju kako bi zadržale goste kod kuće" Najezda komaraca VIDEO Osječko-baranjski župan o najezdi komaraca: ''To nije naš posao, gradovi i općine traže krivca u nekom drugom''

Istina je da je ove godine mnogo više komaraca nego inače, što mnogi građani doslovno osjećaju na svojoj koži. Mnogo je ove godine bilo kiše i poplava, što je, kako su nam rekli stručnjaci, stvorilo idealne uvjete za komarce.

Osim toga, u Zagrebu je tako i zbog nemara. Naime, odgovorni u gradu, nisu na vrijeme raspisali javni natječaj za tvrtku koja će obaviti zaprašivanje komaraca. Tako se Zagrepčani posljednjih dana bore s malim napasnicima i više nego što bi trebalo da je netko obavio svoj posao.

>> Ranije no ikad krenula najezda komaraca!

Nakon visokih riječnih vodostaja, kišni dani i lokve privući će komarce, čija je sezona tek počela. Iako veći, bezopasni su. Komarci koji prenose zarazu u Hrvatskoj su rijetka pojava.

'Svjedoci smo da se detektiralo par oboljelih od groznice zapadnog Nila pa ćemo epidemiološki i dalje pratiti situaciju imati pod nadzorom', rekla je dr. Sanja Puričić Filipović. Bez parfema, ali s nanošenjem zaštite i neželjeni ubodi mogu se izbjeći.

Povratkom sunca povećat se i broj opasnijih životinja i insekta koji vrebaju iz zemlje, zraka, ali i mora. Šetnja šumom s prvim danima proljeća donosi i opasnost od krpelja. Pojavljuju se na mjestima gdje ih je najteže uočiti. Tuširanje i presvlačenje odjeće nakon boravka u prirodi spriječit će neželjene situacije.

'Kada su izletnici u prirodi trebaju se zaštititi u smislu zaštitne obuće i odjeće, nošenjem dugih rukava i nogavica, uvlačenjem nogavica u čizme', kaže dr. Puričić Filipović. Treba pregledati sebe, ali i kućne ljubimce. U proljetnim i ljetnim mjesecima u prirodi uživajte, ali s povećanim oprezom.

Za utjehu, stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo kažu da ovogodišnji komarci, za sad ne prenose nikakve zaraze. Uz to, poručuju, nešto možemo učiniti i sami, a to je ne ostavljati posude s vodom i podloške za posude za cvijeće pune vode u vrtovima jer se u njima stvaraju nova legla.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook