Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Male životinje, ali...

Oprez! Ove godine rekordan broj komaraca, stršljena, krpelja...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porastom temperatura u prirodi vrebaju i brojni insekti. Mnogi od njih, poput pčela ili stršljena mogu izazvati i opasne alergijske reakcije. Mnogi se građani žale da je ove sezone mnogo više komaraca nego prijašnjih godina.

Ako imate fotografije ili snimke najezde insekata ili imate iskustva s tim napasnicima i savjete koje možete podijeliti s drugima, pošaljite ih na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine PR DOKI SHOP Od danas vam komarci više neće prilaziti!

Istina je da je ove godine mnogo više komaraca nego inače, što mnogi građani doslovno osjećaju na svojoj koži. Mnogo je ove godine bilo kiše i poplava, što je, kako su nam rekli stručnjaci, stvorilo idealne uvjete za komarce.

Osim toga, u Zagrebu je tako i zbog nemara. Naime, odgovorni u gradu, nisu na vrijeme raspisali javni natječaj za tvrtku koja će obaviti zaprašivanje komaraca. Tako se Zagrepčani posljednjih dana bore s malim napasnicima i više nego što bi trebalo da je netko obavio svoj posao.

>> Ranije no ikad krenula najezda komaraca!

Nakon visokih riječnih vodostaja, kišni dani i lokve privući će komarce, čija je sezona tek počela. Iako veći, bezopasni su. Komarci koji prenose zarazu u Hrvatskoj su rijetka pojava.

'Svjedoci smo da se detektiralo par oboljelih od groznice zapadnog Nila pa ćemo epidemiološki i dalje pratiti situaciju imati pod nadzorom', rekla je dr. Sanja Puričić Filipović. Bez parfema, ali s nanošenjem zaštite i neželjeni ubodi mogu se izbjeći.

Povratkom sunca povećat se i broj opasnijih životinja i insekta koji vrebaju iz zemlje, zraka, ali i mora. Šetnja šumom s prvim danima proljeća donosi i opasnost od krpelja. Pojavljuju se na mjestima gdje ih je najteže uočiti. Tuširanje i presvlačenje odjeće nakon boravka u prirodi spriječit će neželjene situacije.

'Kada su izletnici u prirodi trebaju se zaštititi u smislu zaštitne obuće i odjeće, nošenjem dugih rukava i nogavica, uvlačenjem nogavica u čizme', kaže dr. Puričić Filipović. Treba pregledati sebe, ali i kućne ljubimce. U proljetnim i ljetnim mjesecima u prirodi uživajte, ali s povećanim oprezom.

Za utjehu, stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo kažu da ovogodišnji komarci, za sad ne prenose nikakve zaraze. Uz to, poručuju, nešto možemo učiniti i sami, a to je ne ostavljati posude s vodom i podloške za posude za cvijeće pune vode u vrtovima jer se u njima stvaraju nova legla.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene