Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEOTKRIVENI HRVATSKI BISER

Općina o kojoj se malo zna, a u kojoj postoje savršeni uvjeti za život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko je Hrvatska bogata potencijalima, prekrasna i još uvijek nedovoljno poznata ljudima koji u njoj žive, svjedoči i primjer ličke općine koja je toliko posebna da je problem otkud krenuti u njezinom predstavljanju.

Zbog svog položaja te neinformiranosti domaćih i stranih turista o bogatstvu kulturne i prirodne baštine, turizam u Općini Perušić još uvijek nije u potpunosti razvijen, rekli su nam iz Turističke zajednice te općine. I zapravo, cijela priča počinje od te činjenice.

Naime, turisti uvijek hrle na manje-više iste lokacije. Mnogi bi rekli - na provjerene lokacije za koje su sigurni da ih neće razočarati. No, zaboravljaju na činjenicu kako svaki dio Hrvatske garantira odličan provod i upravo zbog svojih ljepota nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Turizam u Općini Perušić

Pročitajte i ovo Najbolje se osvježiti u moru Strahuju za sezonu Stanovnici naše hit destinacije u panici: "Za nas ovo znači propast što se tiče iznajmljivača" Provjereno: Zgrada - 1 Stan zvan čežnja I šupe idu za sulude svote, na rentanju strancima ogromne zarade: "Stanarina je počela sa 600 eura, a sad je 1000. Onda je nakon tjedan dana nazvao..."

Biser turističke ponude definitivno je jedini pećinski park u Hrvatskoj - Pećinski park Grabovača. Svojim speleološkim objektima ovaj Park nudi niz doživljaja i vrijednosti u ekološkom, znanstvenom, estetskom i edukativnom smislu. Sastoji se od osam špilja i jedne jame od kojih su čak tri špilje na popisu geomorfoloških spomenika prirode - Samograd, Medina i Amidžina špilja. Od toga je jedino Samograd otvoren za turističke posjete, dok su ostale špilje obilježene turističkim putokazima, ali nisu otvorene za posjetitelje.



A upravo ovim malenim parkom može se ponositi ne samo Ličko-senjska županija već i cijela Hrvatska. Naime, u 2015. godini PP Grabovača je završila čak tri EU projekta koji se bave očuvanjem i promocijom geobaštine te kroz njih povukla oko 178 tisuća kuna iz EU. Malo poznat široj, ali i lokalnoj zajednici, ovaj park uspješno radi, zapošljava četiri osobe, a u pet godina posjetilo ga je više od 26 tisuća ljudi.

'Što se tiče Europskog socijalnog fonda odnosno mjera HZZ-a, zaposlili smo 2015. godine 14 osoba i tako oko 270 tisuća kuna ostavili obiteljima u Perušiću koje su bile zaposlene preko tih mjera. Kroz prodaju ulaznica i naših usluga u Parku ostvarili smo oko 210 tisuća kuna. Ukupno smo kroz projekte i usluge u Parku ostvarili preko 650 tisuća kuna', rekla nam je javnateljica PP Grabovača, Katarina Milković.

Ono na što su posebno ponosni u ovom Parku je rad s volonterima kroz EU projekte.

Perušić je tako prošle godine posjetilo 50 skauta iz Belgije te 12 volontera iz Francuske. Zahvaljujući njima održan je dvomjesečni besplatni tečaj francuskog jezika za lokalnu djecu. A za ovu godinu najavljen je dolazak volontera iz Španjolske.

'Napisali smo najbolji projekt, na prvom smo mjestu i dobit ćemo 141 tisuću kuna od Agencije za mobilnost i EU za provođenje projekta koji se zove 'Discover Croatia: Think green, act for future', što je zapravo naš slogan. Kroz taj projekt dolazi nam 15 mladih ljudi iz Španjolske koji će boraviti u Pećinskom parku Grabovača tijekom srpnja 2016. godine', rekla nam je ravanteljica Milković te dodala kako im je cilj ponovno raditi besplatne tečajeve španjolskog jezika.

'Volonterski projekti su izuzetno važni za naš mali park jer osim što volonteri pomažu zaposlenicima u svakodnevnim aktivnostima, kroz ovakve se projekte park reklamira u zemljama iz kojih volonteri dolaze. S obzirom da naš park nema dovoljno financijskih sredstava za marketing, a bez kojeg je teško opstati na tržišu, upravo su volonterski projekti jedan od alata koji služe za promociju ne samo parka nego Ličko-senjske županije i Hrvatske', naglasila je ravnateljica Milković.

PP Grabovača kao javnu ustanovu za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode osnovala je Županija Ličko-senjska 2005. godine. Nedugo po osnutku, osnivačka prava prenesena su na Općinu Perušić koja samostalno financira Ustanovu sve ove godine.

2014. je obilježeno 125 godina od otvorenja špilje Samograd za posjetitelje, što je svrstava u najstariju turističku špilju u Hrvatskoj.

Ostale turističke znamenitosti

PP Grabovača nije jedini biser ovog kraja. S vidikovca u sklopu poučne staze u sklopu ovog Parka može se vidjeti jedan dio toka rijeke Like. Upravo je ova rijeka najveća hrvatska ponornica dužine 78 kilometara, što je svrstava u drugu najdužu ponornicu u Europi. Izvire u podnožju Velebita, oaza je mira i tišine te na prvi pogled osvaja svojom ljepotom i kanjonom kroz koji protječe.

Najpoznatija građevina na rijeci Lici je Kosinjski most koji spaja Gornji i Donji Kosinj.

Sagrađen je od kamena te je dugačak sedamdesetak metara. Izgrađen je po uzoru na starohrvatsku mostogradnju, tehnikom 'uklinjenjem kamena' te je jedinstven po svojim otvorima u lukovima kojima je funkcija rasterećenje vodenog vala.



Broj posjetitelja iz godine u godinu sve je veći. Što se tiče duljine zadržavanja turista, najčešće su to jednodnevni posjeti te su uglavnom strani turisti koji uglavnom dolaze zbog Pećinskog parka Grabovača.

'Što se tiče smještajnog kapaciteta, ako broj posjetitelja i noćenja bude i dalje rastao, bit će potrebno nadograđivati postojeće ili stvarati nove. Trenutno je u povoju razvoj ruralnog turizma na području Općine s obzirom da postoje sve predispozicije za njegov razvoj, kao što su mirna sredina, očuvani okoliš, domaća hrana, upoznavanje seljačkih poslova', rekli su nam iz Turističke zajednice Općine Perušić.

Što se tiče brojki, prema podacima iz 2014. godine broj zabilježenih noćenja turista bilo je 877, dok je u 2015. zabilježeno 1411 noćenja.

Općina Perušić

U ovom neotkrivenom hrvatskom raju živi oko 2,5 tisuća stanovnika. Nezaposlenih je oko 190, a prirodni potencijali rezultirali su sa čak 380 registriranih OPG-ova.

Jedna od najjačih gospodarskih grana na području Općine Perušić je drvna industrija. Viševica Komp je jedna od rijetkih proizvodnih firmi u Ličko-senjskoj županiji koju ne brine nabava sirovina. Zapošljava 160 radnika i najveća je tvornica za izradu i impregnaciju drvenih željezničkih pragova u Europi.



S obzirom da se iz godine u godinu smanjuje broj stanovnika te je veći mortalitet od nataliteta, Općina Perušić je iznašla načine kako to spriječiti.

Kao poticaj za ostanak, Općina nudi stambeno zbrinjavanje u stambenom naselju Kunjača.

'To je naselje predviđeno za izgradnju stambenih objekata za smještaj korisnika koji su podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje. Planira se izgradnja sto stambenih jedinica. Na području Kunjače u potpunosti je izgrađena mreža asfaltnih ulica, kanalizacijski i vodovodni sustav, javna rasvjeta, prometna signalizacija, hidranti te trafostanice', rekli su iz Općine Perušić.

No, osim toga, Općina daje jednokratnu naknadu samcu ili kućanstvu zbog trenutnih materijalnih teškoća, oslobađa roditelje dijela plaćanja programa dječjeg vrtića, sufinancira kupnju osnovnoškolskih udžbenika, kao i prijevoz srednjoškolaca koji putuju u Gospić i Otočac. Financira i pohađanje glazbenog tečaja za talentiranu djecu na području Općine.

Ovo nikako nije sve...

Prostor Općine Perušić poprište je intenzivnog i kontinuiranog čovjekovog života od pretpovijesti do danas. Prirodne pogodnosti ovog kraja: pitka voda, vegetacijski pokrov, klimatološke i geomorfološke karakteristike ovog područja, brojne pećine i zakloni, bogati i raznovrsni pašnjaci i šume, omogućile se da je čovjek nastanjivao perušićki kraj od najstarijih vremena.

Osim toga, ovaj prostor presijecaju i važni komunikacijski pravci koji su oduvijek povezivali alpski prostor, sjevernu Italiju s jadranskim prostorom te dalje prema Albaniji, Grčkoj i Maloj Aziji. Autocesta Zagreb-Split nalazi se u neposrednoj blizini trase starih pretpovijesnih, antičkih i srednjovjekovnih cestovnih komunikacija.

Ovo je samo dio ponude ovog raznolikog i posebnog hrvatskoj podneblja te više nego što je potrebno da ga posjetite.

I da zaključimo. Naravno da nigdje na svijetu ne postoje savršeni uvjeti za život. No, svatko sebi gradi svoj 'raj na zemlji', a ovdje za to postoje savršeni uvjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene