Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi putnici su dobro

Dok remorker tegli trajekt prema Splitu putnici krate vrijeme uz pjesmu i ples: "Valovi su veliki, put bi mogao potrajati i 20 sati"

Tegljenje trajekta kojemu je jedan motor prestao raditi (Foto: Dnevnik.hr)
Tegljenje trajekta kojemu je jedan motor prestao raditi (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Tegljenje trajekta kojemu je jedan motor prestao raditi (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Trajekt Aurelia ciparske brodarske kompanije rano jutros doživio je pravu nesreću – deset milja od Kornata u hrvatskim vodama otkazao mu je jedan od motora. Tegljenje prema Splitu krenulo je oko 16.30 sati, a brod bi u Split trebao stići tijekom petka.

U četvrtak rano ujutro trajekt Aurelia, koji plovi na redovitoj liniji Ancona – Split, doživio je noćnu moru svakog kapetana i putnika – otkazao mu je jedan motor.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade

Radi se o motornom putničkom brodu koji prevozi 250 putnika i još 92 člana posade. Taj model broda ima dva pogonska stroja, jedan je otkazao, a s drugim se brod održava na površini i pluta.

U poslijepodnevnim satima do trajekta je stigao tegljač Pollux koji ga tegli prema Splitu gdje bi trebao stići tijekom sutrašnjeg dana. 

Iako se očekivalo kako će trajekt u Split stići oko 4 sata ujutro to bi se moglo dogoditi i puno kasnije, sve ovisi o vremenskim uvjetima. 

"MRCC Rijeka je u 15.30h zaprimila potvrdu da je tegljač ‘Pollux’ sigurno privezao putnički brod ‘Aurelia’, a nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo je u 16.30h. Prema službenim prognostičkim podacima očekuje se smirivanje vremenskih uvjeta na moru, što će svakako utjecati na brzinu plovidbe", poručuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Trajekt će nakon zbrinjavanja putnika biti podvrgnut inspekciji, a sukladno uredbama Europskog parlamenta putnici će imati pravo na povrat 50 posto iznosa od kupljene karte.

"Brod se nalazi negdje između Dugog otoka i Kornata, osam nautičkih milja od obale. Prema Splitu ga tegli tegljač Pollux. Još ima dosta valova, visina im je 2,5 metra što otežava tegljenje. Radi se o 60 nautičkih milja pa možemo računati na 20 sati tegljenja, a ako se vrijeme popravi u Split bi mogao doći i ranije. Troškove operacije spašavanja snosi isključivo brodar jer nitko nije u opasnosti", kazao je Mladen Butković, Koordinator traganja i spašavanja na moru za Dnevnik Nove TV u 19.15. sati.

Putnici su dobili besplatan ručak, trebali bi i večeru. Sada još samo moraju biti strpljivi, a crijeme krate uz pjesmu i ples 

Nitko nije ugrožen

"Nitko nije ugrožen od putnika i ne postoji opasnost od nasukanja ili bilo čega sličnog", rekao je ranije danas šef Lučke kapetanije Šibenik, Robert Baljkas. 

Akciju spašavanja trajekta Aurelia u jednom je trenu preuzeo Centar za traganje i spašavanje na moru u Rijeci. 

Prema trajektu su odmah ujutro upućena dva remorkera, no zbog lošeg vremena, odnosno jakog juga morali su biti vraćeni u šibensku luku. Tako je prva akcija propala. 

Trajekt i dalje pluta na lokaciji 10 milja jugozapadno od Kornata. Prevozi oko 250 ljudi i 50 automobila i, prema posljednjim informacijama, nema ozlijeđenih. 

Trenutačno se trajekt nalazi na razmeđi splitskog i šibenskog akvatorija, u smjeru Splita, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

Trajekt je dug 150 metara. 

Putnicima je mučno, ali nema panike

"Počelo je jako valjati, oko 5 smo se svi probudili. Nitko nas ništa nije obavijestio, onda kad smo vidjeli da se ne miče brod, rekli su nam da je havarija motora, da će se brzo riješiti. Informacije cure jako rijetko, nikakve obavijesti nemamo, ne znamo šta se događa", rekla je Jelena Bura, jedna od putnica, za Slobodnu Dalmaciju

Dodala je kako znaju da su u blizini Kornata i da joj je mučno, pa je popila tabletu protiv mučnine. 

Ipak, iako okolnosti nisu zavidne, naglasila je i da "nema nikakve panike, najveći je problem to što nikakve službene informacije ne dobivamo pa kolaju razne neprovjerene teorije."

Dodala je i kako je na brodu dosta starijih ljudi, ali i da je sve pod kontrolom te da su putnici ručali. 

U blizini "Aurelije" trenutačno se nalazi veliki trgovački brod "Maira", tzv. kontejneraš, koji bi trebao raditi zavjetrinu u slučaju da bude problema s tegljenjem. "Maira" plovi iz Kopra u Pirej.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene