Toni Milun
Toni Milun Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

Ušteda, financiranje, investiranje, bolje raspolaganje novcem... Savjeta je mnogo, a omiljeni profesor matematike i financijski vloger Toni Milun ističe pet principa financijske pismenosti, koji su aktualni i kad nije kriza kakva trenutačno stišće građane.


Savjeti kako se nositi s inflacijom i pripremiti za recesiju traženo su štivo ovih dana, no neki savjeti zaista uvijek zlata vrijede, a i uvođenje eura u Hrvatskoj sve je bliže.

Omiljeni profesor matematike i financijski vloger Toni Milun ističe pet principa financijske pismenosti koji mogu pomoći građanima, a koje je podijelio na prvoj Konferenciji financijske pismenosti održanoj u Zagrebu.

 1. Zbog visoke inflacije mnogi trenutačno nisu u situaciji investirati. Ali i ova će kriza proći, poput svih kriza dosada. Čim ti se ukaže prilika, primijeni pravilo - prvo plati budućem sebi. Ako budeš čekao da ti nešto ostane sa strane, nećeš nikad dočekati. Uvijek će biti nešto važnije za kupiti.
   
 2. Postavi cilj i plan u ovisnosti o cilju. Netko tko ulaže za kupnju automobila neće ulagati na isti način kao i netko za mirovinu ili za kupnju stana.
   
 3. Diverzifikacija. Uloži u različite imovinske klase: nikako ne sve u nekretnine jer vidjeli smo, primjerice, što se dogodilo s potresom i koronom u Zagrebu.
   
 4. Pasivno ulaži, poput ulaganja u cijelo svjetsko tržište kroz ETF-ove, najbolje trajnim nalogom.
   
 5. Štedi na dulji rok. Na kraći rok se može dogoditi pad i gubitak, ali povijest je pokazala da se ulaganje na duži rok itekako isplati.

Za velik broj umirovljenika svaki dan se svodi na preživljavanje Preživjeti s hrvatskom mirovinom? Studenti pokušali biti umirovljenici i zaključili da bi o mirovini trebali razmišljati već danas
PR Kako zaštititi ušteđevinu od inflacije?

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) financijsku pismenost definira kao kombinaciju informiranosti, znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje ispravnih financijskih odluka za ostvarenje individualne dobrobiti.

Pojednostavljeno, to je osnovno financijsko znanje koje nam je potrebno za funkcioniranje u današnjem okruženju. 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju