Mjesec dana provest će u zatvoru 26-godišnji navijač koji je na nedjeljnoj utakmici na Plitvičkim jezerima ispalio eksploziv iz improvizirane naprave nalik na zolju. I u pretresu je policija kod njega našla nedozvoljeni topovski udar. Upravo takvo protuzakonito oružje završava u jednom od MUP-ovih čuvanih skladišta. A čega se sve ondje ima otkriva reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Galerija Ivana Pezo Moskaljov i oružje Oružje - 2 Oružje - 3 +0 Oružje - 1

Glavni vještak za balistička i mehanoskopska vještačenja Damir Tomašek navodi da u MUP-ovom skladištu ima komada oružja koji vrijede po nekoliko tisuća eura, stoga se tu, kaže, nalazi i "određena količina novca".

Vezani članci Joe Biden "Ta ideja je jednostavno bolesna": Biden oštro o kupnji poluautomatskog oružja, najavio važan korak Oružje: Ilustracija - 4 Iako dozvolu nije lako dobiti, u Hrvatskoj raste prodaja pištolja: "Vi možete podnijeti zahtjev, ali..."

Automatsko oružje, ručno izrađeni pištolji, čak i prepravljeni, bombe, mine. Ovo je samo mali dio onoga što je palo u policijske ruke.

Damir Tomašek dodaje da se ovdje nalazi oružje od ubojstva Ivane Hodak, poznatih Horvatina, šesterostrukog ubojstva na Kajzerici, četverostrukog u Križevcima, peterostrukog u Puli.

Godinama su se na terenu nagledali baš svega.

Od povijesnog oružja iz Domovinskog rata do onog oduzetog u različitim policijskim akcijama. Više od 1500 komada različitog oružja skriva jedna od najintrigantnijih prostorija u Centru za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić.

Nisu samo podrumi bili krcati velikim količinama ilegalnog oružja. Policija ga je pronalazila na različitim lokacijama, pa stalno apeliraju: skrivenog viška možete se riješiti i anonimno. I u dogovoru s njima.

"Dragovoljna predaja oružja je bez sankcija“, poručio je Andrija Dražetić, policijski službenik za prevenciju apelirajući na građane da predaju ono oružje koje imaju kod sebe. "Nemojte skrivati po kućama, šupama i dvorištima. Oružje smo pronalazili i pokraj dječjih igrališta i kontejnera“, kazao je, a kako su sad bile suše, znali su ga pronaći i u koritima kanala i rijeka.

Onima koji ne vrate oružje prijeti novčana kazna i zatvor

Od početka MUP-ove akcije predano je više od 6 milijuna komada streljiva, 6 tona eksploziva, 330 tisuća minsko-eksplozivnih sredstava, 16 tisuća komada automatskog oružja.

Nedozvoljena puška u kući može više odmoći nego pomoći. Primjerice, onima koji ne vrate, uz novčanu kaznu od 40 tisuća kuna prijeti i zatvor od 3 do 5 godina, ovisno o okolnostima.

Ilustracija Policija ispituje osumnjičenog za ispaljivanje hica iz zolje na utakmici u Korenici

Ilustracija Građani u panici: Zvali policiju zbog mladića s puškom. Ispostavilo se da razloga za strah nije bilo...

Glavni vještak za balistička i mehanoskopska vještačenja rekao je da u MUP-u postoji komisija koja svo to oružje skuplja na jedno mjesto, zatim ga popiše, pregleda i odlučuje je li možda za daljnju prodaju, jer šteta je neko i uništiti, a financijska koristi zna biti i značajna.

Ali najveći dio naoružanja koji ne završi u MUP-ovoj se riznici uništava.

Kakvo sve oružje još čuva MUP-ovo skladište provjerite u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Pezo Moskaljov.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju