Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvajaju šarmom

Obiteljski hoteli sve popularniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mali, obiteljski hoteli u svijetu su u trendu. Sve više turista i u Hrvatskoj odlučuje se smjestiti u hotelima gdje s osobljem mogu uspostaviti čak i prijateljski odnos. U Hrvatskoj imaju samo 15.000 kreveta u obiteljskim hotelima, što je 15 posto u skupini hotela, ali zato oni ostvaruju 25 posto noćenja ukupnih hotelskih gostiju.

Po statistici,mali obiteljski hoteli imaju veću godišnju popunjenost, rade oko pola godine, dok veliki hoteli u prosjeku 4 mjeseca. Naravno, nije to za sve isto.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zgrada - 1 Stan zvan čežnja I šupe idu za sulude svote, na rentanju strancima ogromne zarade: "Stanarina je počela sa 600 eura, a sad je 1000. Onda je nakon tjedan dana nazvao..." Ilustracija Kvaliteta života Dobar dio hrvatskih građana zarađuje na nekretninskom biznisu: Moguća su nova ograničenja

Svi hoteli pitaju se što će biti sa ruskim gostima. Ministar ističe da naši uredi u Rusiji i Ukrajini rade cjelodnevno pa i vikendom i da se radi maksimum, a za koji tjedan će biti i online viza. No, iz dva velika splitska hotela se čuje da već imaju dosta manje ruskih gostiju i da očekuju dramatičan pad Rusa u sezoni.

A sve goste dočekat će u Hrvatskoj 350 malih hotela. Danas su na konferenciji ACOST bili i gosti iz Italije. Kažu, u Italiji je 90 posto upravo tih malih hotela i imaju ih navodno čak 25.000.

No,mi ćemo za sada biti sretni da popunimo i postojeće kapacitete. Danas se ekipi Dnevnika Nove TV jedan vlasnik malog hotela s 20-tak soba s Brača požalio da su im samo četiri sobe popunjene. Otoci možda kreću tek sa sezonom kupanja, no ministar kaže da je generalno dobro i da smo u prvih pet mjeseci, unatoč kiši, u dolascima sedam posto bolji nego lani.

Obitelj Mandić u Cavtatu vodi obiteljski hotel. U sezoni zapošljavaju do 20 ljudi. Povratnici su iz Njemačke, a novac su uložili tu. Kiša je poremetila proljeće, ali najave za ljeto su dobre. 'Najteži je bio početak, od dozvola je prošlo oko dvije godine do realizacije. Lokacija je fantastična,a gosti su oduševljeni', kazala je Snježana Mandić, vlasnica hotela.

>>
Hrvatsko veleposlanstvo ZATRPANO zahtjevima za vize - 1000 na dan!

Okrećemo se malim obiteljskim hotelima, već ih je 350 u Hrvatskoj. Istina, to je sitan broj u odnosu na susjede Talijane koji ih imaju čak 25.000. 'Komentari gostiju su danas na internetu, svi pazimo na dojam koji ostavlja hotel', kazao je Paolo Grigoli, suradnik projekta ACOST.

Gosti obožavaju šarm malih zgradica, osobito u povijesnim centrima, kao hotel na Vestibulu, u srcu Splita. 'Uvršteni smo među 100 najboljih europskih hotela', kazao je Neno Nizić, vlasnik obiteljskog hotela.

A splitski veteran ugostitelj danas se gnjevno tražio odgovor zašto već desetljeće traži dozvole za mali hotel. 'Već deset godina i nikako', kazao je ugostitelj Pero Blažević.

On kaže, administracija i dalje ubija poslovne želje. A i male i druge hotelijere zanima prognoza sezone. Grčka i ostala konkurencija trsi se na sve načine. Rusi kod Grka vize rješavaju ekspresno, na licu mjesta.

Ministar turizma Darko Lorencin se ne boji konkurencije. Po povratku iz Rusije i Ukrajine kazao je, još uvijek očekuje 200.000 Rusa koliko smo ih imali i lani. Hoteli u Splitu strahuju od puno goreg scenarija. No, svi bi voljeli da ministar bude u pravu.

Koliko god su danas pozivali sve da se od običnih iznajmljivača uz dodatne kredite prebace u pravu klasu, u male hotelijere, iz turističkih redova čuje se da čak neki hotelijeri odlaze natrag u iznajmljivače soba. Naime, tako su najčešće izvan sustava PDV -a i jednostavno plaćaju manji porez, više im se isplati. No, ministar vjeruje da će ona viša, ozbiljnija klasa hotela svakako opstati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene