Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLENKOVIĆ IZ BERLINA

Je li obavještajni sustav znao za preuzimanje Fortenove? "Vidjet ćemo o kome se radi, tražio sam da se uključe..."

Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Premijer Plenković u posjetu je Berlinu. Komentirao je prodaju udjela u Fortenovi arapskom investitoru, no nije želio odgovoriti na pitanje je li SOA znala za ovu prodaju. Ipak rekao je da se obavještajni sustav uključio u priču.

Premijer Plenković komentirao je prodaju udjela u Fortenovi arapskom investitoru.

"Kolege iz Ministarstva vanjskih poslova dosta su komentirali na tu temu. Vidjeli ste i priopćenje. No, najvažnija točka je da kompanija funkcionira i funkcionira dobro. Pred našim očima kolabirala je prije 5 godina, i urušavalo se, ali je intervenirala Vlada.

Vlada je surađivala i komunicirala s Upravom Fortenove u pogledu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije.
 
Napominjemo u Uredbi EU o sankcijama iz srpnja ove godine, kada je Sberbank listirana kao sankcionirana pravna osoba, Vlada je osigurala prijelazni rok do kraja listopada i time su bile osigurane sve pretpostavke za otkup udjela Sberbank, uz odobrenja nadležnih tijela.

Hrvatska je mirovincima dala sva odobrenja za preuzimanje, onda se dio suvlasnika ne participirati u toj transakciji i transakcija se nije realizirala. Ovo što se dogodilo sada je da Sberbanka nije nikoga informirala. Vidjet ćemo uopće o kome se radi i da li je stvarni ulagač ovaj koji se sada pojavio uz PR agenciju, da li je transakcija zakonita. Tu moramo dobro sagledati što se događa, pa ćemo onda donositi odluke. Nama je najbitnije da kompanija normalno funkcionira", kazao je. 

Na pitanje je li imao neslužbene informacije o tome, odgovara: "Zatražio sam da se naš obavještajni sustav uključi kada su odustali mirovinci". 

Na pitanje je li novi arapski investitor zatražio sastanak s njim,  odgovara: "Ja čitam da je već tražio sastanak, ali ne znam ništa", kazao je Plenković. Upitan je li SOA znala za kupnju udjela u Fortenovi, Plenković je rekao: "Pitajte SOA-u". 

Priopćenje Sberbanke

Sberbank se u četvrtak oglasio o prodaji svog udjela u Fortenovi Saifu Alketbiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Alketbi je kupio 43,4 posto udjela koje je držala Sberbanka, a iz ruske banke uvjeravaju kako je cijeli posao obavljen u skladu sa svim međunarodnim pravnim pravilima i standardima.

"Sberbankova prodaja udjela u Fortenovi dovršena je 31. listopada 2022. u skladu sa svim međunarodnim pravnim pravilima i standardima bez ikakvih kršenja. Kupac je veliki investitor iz UAE. Sber je cjelokupni iznos za ovaj posao primio 31. listopada. Sber tako više nije dioničar te tvrtke i nije s njom povezan, ali joj želi daljnji uspjeh u razvoju na međunarodnom tržištu", javili su iz ureda za odnose s javnošću Sberbanke.

"Obavijest o promjeni vlasništva poslana je tvrtki u strogom skladu sa zakonom: to mora biti učinjeno u roku od 7 dana od trenutka transakcije", tvrde iz Sberbanke.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj je za DNEVNIK.HR izjavio da prije transakcije od njih nisu tražene dozvole.

"Mi sigurno nismo izdali nikakva odobrenja. Za prethodni pokušaj preuzimanja od strane mirovinskih fondova smo izdali takvo odobrenje. Oni taj zahtjev ne mogu podnijeti naknadno", rekao je.

Ipak, kaže da je Fortenova registrirana u Nizozemskoj i da je moguće da je nizozemsko nadležno tijelo dalo takvo odobrenje, ali da o tome oni u Vladi nemaju saznanja. Naime, krovna tvrtka Sberbank Rusije registrirana je u Nizozemskoj, članici EU.

"Jedino prijenos vlasništva može se ostvariti preko Krolla, nizozemskog depozitara, a i u tom slučaju se moraju tražiti odobrenja. To znači da se bez odobrenja ne može ući u vlasništvo. Ni UAE ni Rusija nisu obveznici poštivanja sankcijskog režima, ali ako žele poslovati u EU-u moraju poštovati", rekao je Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Frano Matušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene