Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I nakon travnja

Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda

Aktualno Galerija Energenti; ilustracija - 1 Energenti; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Energenti; ilustracija - 2 Energenti; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Energenti; ilustracija - 3 Energenti; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Energenti; ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Vladine mjere idu dalje. Cijene struje i plina i nakon prvog travnja ostat će iste. I ne samo to. Ostat će zamrznute cijene i za 30 prehrambenih proizvoda.

 Obitelj Nađ sama pili i cjepa drva. Griju stotinjak kvadrata kuće. Nekad su se grijali na plin, ali shvatili su da im se to ne isplati.

"S obzirom da je sezona sve više grijanja, jedno sedam mjeseci bilo bi preko 1500 eura, a ovako plaćamo 600 eura", rekla je Katarina Nađ.

I ovako skup plin bio bi i skuplji da nema vladinih mjera, ali one ostaju i nakon prvog travnja. Kućanstva će plin i dalje plaćati u prosjeku 50-ak eura, a struju gotovo 60 eura po megavatu. Ostaju i zamrznute cijene za 30 prehrambenih proizvoda.

Pročitajte i ovo Antonija Hrustić Policija moli za pomoć Nestala je 18-godišnja Antonija Hrustić: Jeste li je vidjeli?

"Sigurno će Vlada kao i do sad vodit računa da taj cjenovni udar
ne dođe na teret građana i gospodarstva. Prema tome te mjere i te cijene o kojima sada govorimo obuhvaćene ovim paketima nastojat ćemo da se produže i nakon prvog travnja", izjavio je Damir Habijan, ministar gospodarstva.

Vlada je odlučila ostaviti i PDV od pet posto na plin, drva, pelete i brikete.

"Vlada se na to odlučila zbog toga što je procijenjeno kako je u energetskom sektoru još uvijek nestabilna situacija vidljivi su inflatorni pritisci pa se procijenilo da bi ova mjera pomogla ublažavanju situacije", poručila je Tereza Rogić Lugarić, državna tajnica u Ministarstvu financija.

Drvna industrija je zadovoljna, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara-Knezović.

"Pelet, drvo, briket spadaju u obnovljive izvore energije koji se proizvode u Hrvatskoj. Socijalno jeftinija cijena, gospodarska potpora proizvođačima, a što je roba jeftinija to će ju kupci više kupovati. I vrlo važna ekološka mjera", objasnio je Ivić Pašalić, predsjednik HUP-ove drvne industrije.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. rat u Europi Pet glavnih točaka koje Rusi probijaju, Ukrajinci su nadjačani: "Situacija je napeta"

Za oporbu predizborni potez.

"Mi ne očekujemo da će sada biti nekakva drama vezana za energetiku ovo smatramo čistim predizbornim ciljem, a da stvarno žele smanjivat mogli bi komotno dati plin za jedan cent kao što se daje određenim poduzetnicima", rekao je Zvonimir Troskot, MOST-ov saborski zastupnik.

Za Davora Šterna ovo je opravdana mjera.

"Toliko geopolitičkih sukoba po mom sjećanju nije bilo nikada
i od svakog od njih se može očekivati porast cijena i mislim da je jako mudro u takvim nesigurnim vremenima imati kontrolu nad cijenama", objasnio je Štern, stručnjak za energetiku.

I dalje će vlada kontrolirati i cijene goriva.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene