Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rat u Europi

Pet glavnih točaka koje Rusi probijaju, Ukrajinci su nadjačani: "Situacija je napeta"

Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023.
Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. Afp
Aktualno Galerija Ukrajinski vojnici grade utvrdu nedaleko od Avdiivke Ukrajinski vojnici grade utvrdu nedaleko od Avdiivke Foto: Afp Marinka 12. travnja 2021. Marinka 12. travnja 2021. Foto: Afp Ukrajinski vojnici u selu Robotyne 1. listopada 2023. Ukrajinski vojnici u selu Robotyne 1. listopada 2023. Foto: Afp Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. Foto: Afp +0 Razrušena kuća u Chasiv Yaru nedaleko od Bahmuta, 21. veljače 2023. Galerija 1/5 >>
Nakon pada Avdiivke, svjetski mediji pišu o ruskom napredovanju na fronti. Rusi istovremeno napreduju na više mjesta, a u broju vojnika i streljiva nadjačali su Ukrajince.

Nakon prve velike ruske pobjede od osvajanja Bahmuta u svibnju prošle godine, u subotu je pala i Avdiivka, grad koji je bio dugogodišnje ukrajinsko uporište.

Ukrajina se na cijeloj fronti dugačkoj gotovo tisuću kilometara suočava s problemom manjka naoružanja i ljudi, nadjačani su.

Prema pisanju New York Timesa, ruski je napad podijeljen na pet glavnih točaka napada koje obuhvaćaju mjesta i gradove na većem dijelu fronte u istočnoj i južnoj Ukrajini. 

1. Avdiivka

Uništen i osvojen grad nalazi se svega nekoliko kilometara od Donjecka koji je Rusija okupirala još 2014. godine. Desetljećima je stvarao izbočinu na liniji bojišnice koja je potkopavala ključne ruske logističke operacije.

Šef ukrajinskih snaga na jugu rekao je da njegova vojska nije imala drugog izbora osim povlačenja.

Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. Ukrajinski vojnici grade utvrdu nedaleko od Avdiivke Foto: Afp

"Kada neprijatelj napreduje na leševima vlastitih vojnika s prednošću granata 10 prema 1, pod stalnim bombardiranjem, to je jedino ispravno rješenje", zaključio je Oleksandr Tarnavski

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni i dalje puno nejasnoća Otkriveno gdje je tijelo Navaljnog: "Puno je modrica. Još nitko nije obavio obdukciju"

Zasad nije jasno koliko bi Rusi mogli napredovati na tom području, kao ni koliko su dobro izgrađene ukrajinske linije obrane. Za bitku za Avdiivku bilo je posvećeno oko 50 tisuća ruskih vojnika. Iako ih je na desetke tisuća bilo ubijeno ili ranjeno, stalno su obnavljali svoje redove.

2. Marinka

Prošlog su mjeseca ruske snage istjerale posljednje ukrajinske vojnice iz drugog grada na prvoj liniji fronta.

Nakon dvije godine bombardiranja, od grada je ostalo jako malo, a njegovo zauzimanje omogućilo je Rusima da se usmjere na jug i još jedno važno ukrajinsko uporište - Vuhledar.

Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. Marinka 12. travnja 2021. Foto: Afp

Iako su tijekom 2023. godine bili neuspješni u osvajanju Vugledara i pretrpili su katastrofalne gubitke, sada ga napadaju sa sjevera.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

Ne zna se točna brojka ruskih vojnika koji su angažirani na tom području, ali su ukrajinski dužnosnici objavili da je Rusija zadržala oko 40 tisuća vojnika u obližnjem Mariupolju kako bi ih iskoristili za napade s juga, a osvajanje Avdiivke bi vjerojatno oslobodilo ruske snage koji bi mogle pojačati napade sa sjevera.

3. Robotyne

Ukrajinske su snage u prošlogodišnjoj neuspješnoj protuofenzivi uspjele napredovati samo oko 15 kilometara duboko u južnu frontu. Tada su stigli do malenog sela Robotyne.

Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. Ukrajinski vojnici u selu Robotyne 1. listopada 2023. Foto: Afp

Čini se da je Rusija sada odlučila vratiti ono što je izgubila, rekao je to glasnogovornik ukrajinskih vojnika koji se bore na jugu. Na toj je bojišnici više ruskih vojnika, nego li na fronti u Avdiivki.

4. Kremina

Rusija pokušava vratiti i područje s kojeg su njezini vojnici istjerani prije više od godinu dana u sjeveroistočnoj Ukrajini. Tada su izgubili kontrolu nad više od 500 naselja raspoređenih na 11 tisuća kilometara kvadratnih.

Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. Foto: Afp

Ruske snage idu u dva smjera, od grada Kremina prema razorenom Kupiansku na sjeveru i prema Limanu 120 kilometara južnije. Unatoč gubicima, ruskih snaga je u tom području oko 110 tisuća. 

5. Bahmut

Posljednja velika ruska pobjeda bila je kada su u svibnju prošle godine okupirali Bahmut. Novi zapovjednik ukrajinskih snaga, general Aleksandar Sirskij rekao je nedavno da su Rusi odlučili probiti njihovu obranu oko Chasiv Yara čime bi dobili kontrolu u tom području i zbog čega bi grad Kramatorsk bio izložen pojačanoj topničkoj vatri.

Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. Razrušena kuća u Chasiv Yaru nedaleko od Bahmuta, 21. veljače 2023. Foto: Afp

Prema ukrajinskim procjenama, oko 62 tisuće ruskih vojnika je na terenu u smjeru Bahmuta.

"Situacija je napeta, zahtijeva stalno praćenje cjelokupne situacije i brzo donošenje odluka na terenu", komentirao je Sirskij ranije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene