Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UDAR NA POTROŠAČE

Tko preživi, pričat će! "Vladi idući tjedan dostavljamo najavu više od 40 novih cjenika"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u Martin Evačić najavio je dizanje cijena od 1. veljače.

Predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u Martin Evačić komentirao je neopravdano dizanje cijena uslijed prelaska na euro i prijetnje ministra Filipovića, koji je rekao kako trgovcima prijevare neće proći. 

"Mi se nemamo zbog čega urazumiti. Vladi ćemo idući tjedan dostaviti najavu više od 40 novih cjenika. Do porasta cijena nije došlo dizanjem marži trgovaca, nego zbog inflatornih pritisaka, zbog rasta sirovina i energije, zbog porasta troškova proizvodnje, a od 1. 2. imamo najavu više od 40 novih cjenika", rekao je.

Kaže kako svjedočimo povećanju cijena, ali da ona nisu kao u prvom valu. "Vlada i Ministarstvo gospodarstva trebali bi provjeriti naše marže i cjenike koje smo dostavili i zajedno s nama i proizvođačima sjesti i razgovarati o tome tko može izdržati teret novih troškova, a ne da se trgovci prikazuju kao netko tko je dizao cijene", kaže. 

Ilustracija Martin Evačić (Foto: Emica Elvedji/Pixsell)

Evačić podsjeća da formiranje cijena započinje od polja, zatim slijede prehrambena industrija i distributivni lanci pa tek na kraju trgovci.

"Mi smo snizili cijene dijela proizvoda gdje su proizvođači snizili cijene, tipa cijene ulja ili brašna. To se dogodilo kad je opet počeo izvoz iz Ukrajine. Ne možemo sniziti cijene jednog velikog hrvatskog proizvođača koji je podigao nabavnu cijenu svog brenda za 80 posto. Da nismo uštedama u našim sustavima amortizirali određena povećanja cijena, onda bi cijena u prodaji bila još veća. Hrvatska trgovina s 2 postotna poena marže manja je nego što je to u EU-u." 

Evačić navodi kako HUP ne strahuje od prijetnji ministra Davora Filipovića.

Pročitajte i ovo Ilustracija PREDVIĐANJA EKONOMSKIH ANALITIČARA Što nas čeka u idućoj godini, hoće li nam inflacija skroz isprazniti džepove i hoće li kamatne stope dodatno rasti?

"Ne bojim se ako Državni inspektorat uđe u našu firmu. Ponekad nešto nađu, mi platimo jednu ili dvije kazne godišnje, ali kad imate toliko zaposlenih i trgovina, naravno da dođe do neke pogreške, ali neće naći nikakve velike nepravilnosti.

Pročitajte i ovo Više kupujemo ako smo u nabavku otišli gladni EKONOMSKI ANALITIČARI Što nas čeka u 2023.? Doznajemo što će biti s cijenama hrane, goriva, nekretnina...

Preozbiljne smo svi tvrtke da bismo na zaradi od nekoliko centi i sveukupnoj zaradi od 5 tisuća eura ugrozili ukupnu zaradu od nekoliko milijuna eura", rekao je Evačić za N1. 

Navodi da je bitno shvatiti da trgovački lanci imaju velike formate i da u sustavu imaju više od 30 tisuća artikala.

Aktualno Pazite da vam ne podvale! Ova kovanica nije jedan euro, vrijedi čak 20 puta manje Ilustracija - 5 Ilustracija - 5 Foto: Getty Images Ilustracija - 4 Ilustracija - 4 Foto: Getty Images Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: Getty Images Ilustracija - 2 Ilustracija - 2 Foto: Getty Images +0 Ilustracija - 1 Hrvatska Pazite da vam ne podvale! Ova kovanica nije jedan euro, vrijedi čak 20 puta manje 1/5 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene