Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK U VSOA-i

Detalji nove afere o kojoj je prvi izvijestio Dnevnik Nove TV: Zbog čega hrvatski vojni špijuni stalno potkradaju državu?

Aktualno Galerija VSOA: Ilustracija - 3 VSOA: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr VSOA: Ilustracija - 2 VSOA: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković i Zoran Milanović Andrej Plenković i Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr VSOA: Ilustracija - 1 VSOA: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 VSOA: Ilustracija - 1 Galerija 1/8 >>
Niz je političkih reakcija na saznanje da je USKOK upao među vojne špijune, o čemu je prvi izvijestio Dnevnik Nove TV. Slažu mozaik i provjeravaju ozbiljne optužbe i milijunsku pronevjeru. I to ne prvi put! Ali sumnje da su pojedinci u toj vojnoj agenciji po već viđenom obrascu potkradali državu - mnoge i ne brinu previše.

Traju tajni izvidi među tajnim agentima! USKOK prikuplja moguće dokaze. Provjerava podatke o novčanim isplatama u vojno-obavještajnoj agenciji, ali službeno ne potvrđuje jesu li odnijeli svu dokumentaciju. Kao ni tko je sve i zašto potkradao državu blagajnu. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

"Ode na misiju u Palestinu, kao tajna služba, ne'š ti, u biti običan seminar, uzme 100 tisuća kuna sa sobom, ne vrati ništa. Šta je bilo? Kao, morao sam dati malo Supermanu, malo Flash Gordonu i Supermanu. Modasty Blaise ima skup, ima skupe cipele, trikoi koštaju dođavola puno. To su te seljačke fore, na taj su način isisali nekoliko stotina tisuća ili koji milijun kuna...", rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Samo vojni špijuni nisu imali posla sa stripovskim junacima, kako se predsjednik narugao s njihovim zadaćama. Sumnja u vrtoglavu pronevjeru u službi u kojoj i dalje rade Milanoviću je manji problem od - Banožića.

"Po čemu je prioritet loviti satnike i bojnike u VSOA-i koji ako su prekršili zakon trebaju biti meta obrade, a ne aktualnog ministra koji pustoši resor za resorom gdje ga njegov šef pozicionira po potrebi. Čovjek je kriv ko grijeh!" rekao je Milanović te dodao: "Frajer koji je kožna božna bolest hrvatske politike gura se pod tepih..."

Banožić ne misli da je zgriješio, a kandidata koji bi trebao zamijeniti šefa vojne agencije kojemu se sve događalo pred nosom predložit će do kraja godine.

"Ja se nadam, pogotovo što, vidjeli ste da se rade određeni izvidi, mislim da bi to trebao biti određeni start i za agenciju, a u konačnici nije dobro da u ovakvim izazovnim vremenima imamo ovakve situacije", rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Međutim, ne poduzimaju ništa da se stanje promijeni. Da se na ovoj adresi muljalo, upozoreni su mjesecima prije upada USKOK-a - nadzor je otkrio niz nezakonitosti. Složili su se da general-bojnik Ivica Kinder mora otići, ali na tome je stalo.

Na upit vjeruju li ravnatelju, Banožić odgovora: "Iz ovoga što sam imao kontakt s njim ovo vrijeme, ja sam uvjeren da nije imao veze s ovim djelom."

Godišnja izvješća o njihovu radu - Sabor je do sada podržavao. Danas su ih i ismijali.

"Pa valjda je obavještajna služba imala unaprijed podatke da će ih USKOK istraživati. Ako nije - nije dobra obavještajna služba", rekao je Arsen Bauk, član Odbora za obranu.

Pročitajte i ovo USKOK je upao u vojno-obavještajnu agenciju OZBILJAN SKANDAL Dnevnik Nove TV doznaje: USKOK upao u Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju, istražuju se vojni špijuni koji su i dalje u sustavu

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku zastupnicima Milanović oštro udario po Plenkoviću zbog obuke ukrajinske vojske: "Taj smiješni nasilnik maltretira svoju Vladu i Sabor"

Nije prvi put da su pod povećalom zbog sličnih optužbi. Bivši obavještajni vrh osuđen je zbog milijunske krađe novca namijenjenog operacijama. Tada je uništavana i službena dokumentacija. Banožić ne vjeruje da su i drugi spremni na zloporabe.

"Ne možete vi samo tako namještati papire da se to ne zna, to su gluposti", rekao je Banožić. Uz sve, agenciju godinama potresaju i međusobna podmetanja različitih kadrova, optužbe za nepotizam.

Pročitajte i ovo Ante Letica gdje zapinje? Milijunske pronevjere, a rješenje se ne nazire: "Podaci sigurnosnih službi mogu biti zloupotrijebljeni u svakom trenutku"

"Svakako da treba malo razmisliti o ulozi VSOA-e, zadacima, ali i ljudima koji se nalaze u njoj", rekao je Franko Vidović, Odbor za obranu. Zakonske promjene u službi koju zajedno nadziru zaziva i Pantovčak. Ali ništa od toga - bez primirja!

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene