U zagrebačkom KBC-u prvi put je izvedena pretraga koja će uvelike pomoći u liječenju pacijenata kojima je dijagnosticiran neuroendokrini tumor.


Pretraga koja će pomoći liječnicima u liječenju pacijenata s neuroendokrinim tumorom prvi je put izvedena u KBC-u Rebro.

Vezani članci Katamaran, ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Apsurdi hrvatskog zdravstva: Teško bolesnom i polupokretnom otočaninu rekli da mora sam slati nalaze u Zagreb Pisma, ilustracija Djevojčica poslala preminuloj mami čestitku u raj. Nije mogla vjerovati kakav je odgovor dobila

Pretraga se izvodi na PET/CT uređaju, a pacijentima se prije snimanja u venu ubrizga malena doza radio-aktivnog pripravka za dijagnozu galij-68.

To su relativno rijetki oblici tumora, najčešće zahvaćaju probavne organe i prsni koš. Dosad su na ovu vrstu pretrage pacijente slali u inozemstvo.

''U ovom trenutku PET/CT u Hrvatskoj nudi našim pacijentima čak šest pretraga, što je jako puno čak i za europske okvire'', kazao je prof. dr. sc Dražen Huić, predstojnik kliničkog Zavoda za nuklearnu medicinu.

Predstojnik Klinike za onkologiju prof dr. sc. Stjepko Pleština rekao je da će ova metoda ''sasvim sigurno pružiti bolju mogućnost dijagnostike, bolju mogućnost stupnjevanja bolesti, a potom i liječenja''.