Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika pomoć

Nova pretraga u zagrebačkom KBC-u pomoći će onkološkim pacijentima: ''Nudi čak šest pregleda. To je puno čak i za europske standarde''

U zagrebačkom KBC-u prvi put je izvedena pretraga koja će uvelike pomoći u liječenju pacijenata kojima je dijagnosticiran neuroendokrini tumor.

Pretraga koja će pomoći liječnicima u liječenju pacijenata s neuroendokrinim tumorom prvi je put izvedena u KBC-u Rebro.

Pročitajte i ovo Operacija, ilustracija Spasili djevojku Liječnici u susjedstvu ostali u šoku: ''Takvo nešto još nismo vidjeli" Ilustracija Veliki uspjeh liječnika UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Ivanki odstranili tumor težak 20 kilograma: ''Mislila sam da imam višak kilograma''

Pretraga se izvodi na PET/CT uređaju, a pacijentima se prije snimanja u venu ubrizga malena doza radio-aktivnog pripravka za dijagnozu galij-68.

To su relativno rijetki oblici tumora, najčešće zahvaćaju probavne organe i prsni koš. Dosad su na ovu vrstu pretrage pacijente slali u inozemstvo.

''U ovom trenutku PET/CT u Hrvatskoj nudi našim pacijentima čak šest pretraga, što je jako puno čak i za europske okvire'', kazao je prof. dr. sc Dražen Huić, predstojnik kliničkog Zavoda za nuklearnu medicinu.

Predstojnik Klinike za onkologiju prof dr. sc. Stjepko Pleština rekao je da će ova metoda ''sasvim sigurno pružiti bolju mogućnost dijagnostike, bolju mogućnost stupnjevanja bolesti, a potom i liječenja''.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene