Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

Kupujete ili prodajete nekretninu? Trebat će vam energetski certifikat!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za manje od tri tjedna potpuno nova pravila na tržištu nekretnina. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju svi oni koji kupuju ili prodaju nekretninu morat će imati posebni energetski certifikat. Treutačno je takvih stanova jako malo.

Cijena energetskog pregleda i izrade certfikata stoji od dvije, tri do 50.000 kuna. Sve traje negdje tjedan dana, ovisi o zgradi, odnosno o tome koliko ima kvadrata. Naravno, svatko može sam za sebe certificirati svoj stan, ali može zgrada zajednički izdati certifikat cilj je osvijestiti ljude koliko je važna potrošnja energije

Pročitajte i ovo Ilustracija Javne politike Jedna od osnovnih potreba u Hrvatskoj je postala luksuz: Je li moguć zaokret? Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

Po energetskom certifikatu kuća koja na godišnjoj razini proizvodi više energije nego što potroši imala bi najbolju ocjenu. 'Ako bi gledali usporedbu kuća u nizu, primjer susjedna kuća plaća godišnje 13.000 kuna za grijanje i pripremu tople vode, dok druga kuća plaća 4.500 kuna za grijanje i pripremu potrošne tople vode', kazao je Ljubomir Majdandžić, profesor na Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.

Od prvog srpnja, svi koji prodaju, kupuju ili iznajmljuju stan ili kuću - moraju imati energetski certifikat. 'Znači, nije obveza da morate obnoviti fasadu ili nešto, ali netko kome prodajete svoju nekretninu - on mora znati nekretninu kojeg energetskog razreda kupuje', kazala je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

>> Čime bi sve država mogla olakšati prodaju stanova?

A ta obveza građane će stajati između 2-3 tisuće kuna pa sve do 50.000. Sve ovisi o prostoru. Jednom izdan - certifikat traje 10 godina. Glavni mu je cilj osvješćivanje ljudi da je potrošnja energije važna. 'Omogućava da ustanovite gdje možete uštedjeti i kako, što biste trebali promijeniti, koliko možda trebate uložiti, a što ćete pritom i u kojem roku će vam se ta vaša investicija vratiti', kazala je Goranka Tropčić Zekan, ovlašteni certifikator.

Za certifikat treba obići i fotografirati kotlovnicu, ali i sve ostale dijelove zgrade. Zapisati detalje i razgovarati s korisnicima. Goranka je radila certifikat i Energetskom Institutu Hrvoje Požar koji je dobio srednju ocjenu. 'Zadnji podaci iz Ministarstva govore da oko 6 i pol tisuća zgrada da ima energetske certifikate. Većinom su to nove zgrade koje su izgrađene prije 3-4 godine', kazala je Margareta Zidar iz Energetskog Instituta Hrvoje Požar.

Iako u našem zakonu stoji kako će certifikat morati imati i oni stanovi ili apartmani koji se iznajmljuju, u Ministarstvu kažu da će to prolongirati do 2015. godine.

U Hrvatskoj ima stotine certifikatora. Na stranicama ministarstva graditeljstva je popis ovlaštenih certifikatora koji izlaze na teren, izdaju certifikat kojeg mora prekontrolirati i ministarstvo. Malo zgrada danas ima certifikat, a obveza je bila i da sve javne i privatne zgrade imaju certifikat koji bi trebali izložiti na ulazna vrata zgrade, ali i to nemaju svi. Bit će zanimljivo vidjeti tko će sve to kontrolirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene