Osim europskom kampanjom, u HDZ-u su zaokupljeni i Milijanom Brkićem. Ma koliko Andrej Plenković proteklih dana izbjegavao razgovor i odmahivao rukom na aferu u kojoj mu se našao stranački zamjenik, već sutra u središnjici stranke - održat će radni sastanak. Sam Brkić potvrdio je da dolazi na sastanak užeg Predsjedništva HDZ-a.

Galerija


Andrej Plenković, koji danima izbjegava Milijana Brkića, sutra okuplja uže vodstvo stranke. U HDZ-u uvjeravaju da je samo riječ o radnom sastanku. Sam Brkić za N1 je potvrdio da dolazi na sastanak užeg Predsjedništva HDZ-a.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Premijer Plenković o Milijanu Brkiću: ''Nisam ga vidio u kampanji niti je išta pridonio'' Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Plenković o kanonizaciji Alojzija Stepinca: " Ono što kardinal zaslužuje će doći, mi to jako želimo"

HDZ-ovci s kojima smo se čuli, izbjegavaju razgovor o Brkiću. No, kako stranka diše i kako će se postaviti prema najnovijoj aferi bit će jasnije ovih dana, kada će se ta tema, prema Plenkovićevim najavama, naći na dnevnom redu.

Od njezina izbijanja Plenković se na aferu s računalnim podacima ne osvrće. Na sva pitanja je suzdržan pa tako i na pitanje je li Milijan Brkić politički mrtav. "Ne vidim zašto bi na taj način trebao o njemu govoriti u ovoj fazi", rekao je još sredinom travnja šef HDZ-a i premijer.

Za bivšu šeficu HDZ-a u čijem je mandatu Brkić ušao u Sabor, ali joj i okrenuo leđa ovakva je komunikacija loša.

"Ako postoje ozbiljni utezi koji štete u konačnici i stranci u ovom slučaju HDZ-u, onda se to mora rješavati što je moguće prije unutar stranke", ističe Jadranka Kosor, ali i dodaje kako ona ipak nije na Plenkovićevom mjestu.

Kosor ne želi prognozirati rasplet s Brkićem pa ni scenarij u kojem bi ga se stranka odrekla. "Sasvim sigurno neće samo tako pristati ako se krene u neki proces za koji bi on smatrao da je za njega neprihvatljiv", kaže.

Povijest izbacivanja, ne samo neistomišljenika, u HDZ-u nije bila nepoznata ni u doba Ive Sanadera, kojeg se njegova nasljednica Kosor riješila čim su se počele otvarati afere. Sanaderov puč u stranci nije uspio. Uoči izbora koje HDZ gubio, Kosor je prigrlila Tomislava Karamarka. Niti godinu dana kasnije, Karamarko pobjeđuje u neizvjesnoj političkoj utakmici i miče Jadranku Kosor kojoj je poraz teško pao.

Pod pritiskom Mosta i Afere konzultantica Karamarko se povlači iz vrha stranke. Ali i Vlade, koju je HDZ sam srušio. Andrej Plenković preuzima HDZ i nastavlja praksu svojih prethodnika.

Nakon ličke pobune, ekspresno izbacuje Darka Milinovića. Čeka li isti obrazac i Brkića i gubi li status koji sada uživa, odluka je u Plenkovićevim i rukama stranačkih kolega.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr