Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni festival

Novogodišnja noć nezamisliva je bez njega, ali pije se i svaki dan: Zato u njega stavljaju i 24-karatno zlato

Aktualno Galerija Međunarodni festival pjenušca u Višnjanu - 4 Međunarodni festival pjenušca u Višnjanu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Međunarodni festival pjenušca u Višnjanu - 3 Međunarodni festival pjenušca u Višnjanu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Međunarodni festival pjenušca u Višnjanu - 2 Međunarodni festival pjenušca u Višnjanu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Međunarodni festival pjenušca u Višnjanu - 1 Galerija 1/4 >>
Novogodišnja noć nezamisliva je bez zdravice pjenušcem točno u ponoć. No, u Istri su i danas njime nazdravljali i to na međunarodnom festivalu pjenušaca u Višnjanu.

Otvarale su se u subotu, kao na traci, boce pjenušca u Istri. Nazdravljalo se s onima iz Slovenije, Austrije, Italije, ali i Hrvatske.

"Pjenušci su uvijek vrhunsko vino. Za pjenušce se uvijek bira grožđe koje se, normalno, bere malo prije, ali vrhunske kvalitete", rekao je Slovenac Jernej.

Ukusi se razlikuju, ali samo jedan je izabran kao najbolji.

"To je pjenušac koji je dosta težak, mastan na okus, ima puno suhog voća, jabuke, prezrelog voća i sličnih nota, što nije karakteristika za pjenušava vina", razotkrila je Ana Peršurić, proizvođačica pjenušca.

Ove godine ocijeniti pjenušce, kažu stručnjaci, nije bio nimalo lagan zadatak. Nijanse su odlučivale, a više od polovice prijavljenih okićeno je zlatom.

Pročitajte i ovo Pušten dio BBB u Grčkoj Dnevnik Nove TV doznaje Jamčevine, avionske karte i sve ostalo financirat će hrvatska država: Vlada dala naputak da Veleposlanstvo plati troškove Boysima

"To nam govori o svijesti proizvođača i o trudu koji oni ulažu u samu proizvodnju kako bi finalni proizvod kao kruna proizvodnje vina u segmentu ovom pjenušavih, stvarno, vidi se veliki napredak", rekao je Toni Kujundžić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Proizvodnja pjenušaca u Hrvatskoj još se uvijek ne može pohvaliti velikim brojkama. Lani je na tržište stavljeno nešto više od 7000 hektolitara vina ove kategorije, od kojih se 2600 hektolitara proizvelo u Istri.

"Još uvijek malo, ali počela je tendencija proizvodnje, svaka recimo bolja vinarija ima obavezno i proizvodnju pjenušca", komentirao je Petar Brajković, stručni suradnik za poljoprivredu.

Polako se, kažu, mijenja ona navika da se nazdravlja pjenušcem samo u ovo doba godine.

"Nije samo trend da ti kušaš samo kad je neka obiteljska svečanost ili nova godina, svakodnevno se piju pjenušci, zato su i bolji ovi lakši pjenušci, svježi", rekao je Igor Košutić, proizvođač pjenušca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan prizor VIDEO Putnički avion slijeće u Izrael, a u pozadini proturaketni sustav obara projektile Hamasa

No, za ove šljokičaste dane, kažu, pravi je izbor isti takav pjenušac.

"To je 24 karatno zlato, u listićima u čistom chardoneu i klasična metoda", rekao je Dorijano Kocijančić, predstavnik vinara pa otkrio zašto biraju zlato: "Malo ovako jer volimo biti hedonisti i volimo glamur."
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene