Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatska kriza

Moraju mijenjati uobičajeni način berbe grožđa: ''Nije loše, samo je život u drugom ritmu''

Bordeaux - 1
Bordeaux - 1 Foto: Getty Images
U južnoj francuskoj regiji Bordeaux berba grožđa sve češće se obavlja noću kako bi se osigurala vrhunska svježina potrebna za dobivanje najboljeg vina, a to je i odgovor na klimatske promjene.

Prošlo je tek pet sati ujutro, a temepratura je već 20 stupnjeva. Još je mračno.

Kombajn polako prolazi kroz redove vinove loze dok mu snažna svjetla pokazuju put.

Berba grožđa traje već tri sata.

Pročitajte i ovo Splitska plaža u kolovozu - 31 prosječna potrošnja I na ovoj ljestvici smo na dnu: Pogledajte koji turisti najviše troše po putovanjima

"Noćna berba se obavlja zbog kvalitete grožđa, njegove svježine i okusa", objašnjava vozač Loic Malherbe i dodaje: ''Nije loše, samo je život u drugom ritmu... Bolje je i za opremu i za ljude.''

Već je to uobičajena praksa u nekoliko vinarskih zemalja s vrućim ljetima, ali postat će još češća s obzirom na ubrzavanje klimatskih promjena.

Bordeaux - 1 Bordeaux - 4 (Foto: Getty Images)

Berba noću također može pomoći uzgajivačima u financijskim poteškoćama da uštede novac, smatra Kees Van Leeuwen, profesor vinogradarstva na Sveučilištu Bordeaux Sciences Agro.

Objasnjava da mogu preskočiti hlađenje grožđa dok ga vuku na prešanje, naime: "Ako se berba obavlja noću, temperatura grožđa je niža, posebno u usporedbi s vrlo vrućim danima. Postoji velika ušteda u korištenju energije."

Pročitajte i ovo Tommy Tuberville Američki senator Mjesecima blokira stotine vojnih promaknuća, a sad mu je problem i to što mornari čitaju poeziju

Noćna berba već je uobičajena u Australiji i Kaliforniji zbog vrućine, a prema Van Leeuwenu praksa se širi u regiji Bordeaux, piše France24.

Rastuće temperature ubrzavaju sazrijevanje grožđa i guraju berbu ranije i u toplija razdoblja.

Bordeaux - 1 Bordeaux - 3 (Foto: Getty Images)

''Sjećam se kad sam bio mali gledajući svoje roditelje kako beru u studenome. Prošle godine smo završili 30. rujna'', prisjetio se vlasnik jednog od vinograda Stephane Heraud i dodao: "Svatko tko kaže da klimatske promjene nisu stvarne nije vinar iz Bordeauxa."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene