Prošlo je tek pet sati ujutro, a temepratura je već 20 stupnjeva. Još je mračno.
Nakon napada
Ne može se zaustaviti širenje radijacije: Teško oštećena nuklearka Černobil
FEMICID u rijeci
Jezivi detalji ubojstva: "Pronađena je na trećem katu s 30 ubodnih rana"
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
Kombajn polako prolazi kroz redove vinove loze dok mu snažna svjetla pokazuju put.
Berba grožđa traje već tri sata.
Pročitajte i ovo
prosječna potrošnja
I na ovoj ljestvici smo na dnu: Pogledajte koji turisti najviše troše po putovanjima
"Noćna berba se obavlja zbog kvalitete grožđa, njegove svježine i okusa", objašnjava vozač Loic Malherbe i dodaje: ''Nije loše, samo je život u drugom ritmu... Bolje je i za opremu i za ljude.''
Već je to uobičajena praksa u nekoliko vinarskih zemalja s vrućim ljetima, ali postat će još češća s obzirom na ubrzavanje klimatskih promjena.
Berba noću također može pomoći uzgajivačima u financijskim poteškoćama da uštede novac, smatra Kees Van Leeuwen, profesor vinogradarstva na Sveučilištu Bordeaux Sciences Agro.
Objasnjava da mogu preskočiti hlađenje grožđa dok ga vuku na prešanje, naime: "Ako se berba obavlja noću, temperatura grožđa je niža, posebno u usporedbi s vrlo vrućim danima. Postoji velika ušteda u korištenju energije."
Pročitajte i ovo
Američki senator
Mjesecima blokira stotine vojnih promaknuća, a sad mu je problem i to što mornari čitaju poeziju
Noćna berba već je uobičajena u Australiji i Kaliforniji zbog vrućine, a prema Van Leeuwenu praksa se širi u regiji Bordeaux, piše France24.
Rastuće temperature ubrzavaju sazrijevanje grožđa i guraju berbu ranije i u toplija razdoblja.
''Sjećam se kad sam bio mali gledajući svoje roditelje kako beru u studenome. Prošle godine smo završili 30. rujna'', prisjetio se vlasnik jednog od vinograda Stephane Heraud i dodao: "Svatko tko kaže da klimatske promjene nisu stvarne nije vinar iz Bordeauxa."