Narodne novine novi su primjer lošeg upravljanja državnim tvrtkama. Prije tri godine upustili su se u proizvodnju toaletnog papira i doživjeli debakl. Izgubljeni su deseci milijuna kuna, dio radnika ostao je bez posla. Narodne novine danas posluju s gubitkom, a radnicima su smanjene plaće. Strojeve i materijal jeftino su prodali privatniku koji im je dosad iznajmljivao halu za proizvodnju. On najavljuje da će zaraditi tamo gdje Narodne novine nisu znale.

Galerija Propao toaletni projekt Narodnih novina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Propao toaletni projekt Narodnih novina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Propao toaletni projekt Narodnih novina (Foto: Dnevnik.hr) - 4 +0 Propao toaletni projekt Narodnih novina (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Narodne novine proteklih su godina uložile više od 60 milijuna kuna u posao proizvodnje toaletnog papira. Sada kada je posao propao, a sve je rasprodano za više nego upola manje novca, 26 milijuna kuna.

Vezani članci Glasanje, ilustracija Lokalni izbori sve bliži: Počelo je tiskanje glasačkih listića, provjerite koliko će nas sve to koštati Kupovina, ilustracija Nakon prošlogodišnje pomame u Njemačkoj pala potražnja za jednim proizvodom, ali jedne stvari treba više

Trideset radnika ostalo je bez posla, a propali projekt osjetili su i svi ostali radnici Narodnih novina, kojima su plaće smanjene za 10 posto. Iz sindikata ističu da su se od početka projekta promijenile čak četiri uprave iz različitih političkih stranaka.

"Ono što nedostaje, u svakom slučaju, jest sustav odgovornosti zbog kojeg bi oni koji donesu određene odluke za te odluke u konačnici i odgovarali", rekao je Darije Hanzalek iz Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske.

Narodne novine u protekle dvije godine posluju s gubitkom. Godine 2016. taj je gubitak iznosio gotovo 79 milijuna kuna. Takvim rezultatima pridonio je i propali toaletni projekt.

"Projekt Mekkoo je pridonio takvom stanju tvrtke, ali nije isključivo krivac za loše poslovanje jer su se, nažalost, u prošlosti donosile mnoge loše poslovne odluke", na upit Nove TV odgovorile su Narodne novine.

Krapinska tvrtka planira zaraditi gdje država nije znala

Strojeve i materijal jeftino je kupila krapinska tvrtka Jedinstvo koja im je dosad iznajmljivala halu za proizvodnju. Spasili su 20 radnih mjesta i vjeruju da će znati zaraditi tamo gdje nisu znale Narodne novine.

"Toaletnu konfekciju troše svi. I bogati i siromašni, i veliki i mali. Plan nam je jedna trećina Europa, jedna trećina Hrvatska, jedna trećina treće zemlje", rekao je Josip Mihalić, direktor tvrtke Jedinstvo.

Gdje je državna tvrtka stavila ključ u bravu, privatna ima u planu povećati broj radnika. Ta ista državna tvrtka investirala je i izgubila novac poreznih obveznika, za što nitko neće odgovarati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju