Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

Sankcionirani dioničari Fortenove i sami bi mogli ostati bez svega

Aktualno Galerija Nema ponuda za Fortenovu - 4 Nema ponuda za Fortenovu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nema ponuda za Fortenovu - 3 Nema ponuda za Fortenovu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nema ponuda za Fortenovu - 2 Nema ponuda za Fortenovu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nema ponuda za Fortenovu - 1 Nema ponuda za Fortenovu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Fortenova - 1 Galerija 1/9 >>
Nema interesa za preuzimanje najveće hrvatske kompanije! Kako doznaje Dnevnik Nove TV, dioničari Fortenove danas su zaprimili dopis od uprave kompanije u kojoj ih se obavještava kako do propisanog roka nije stigla niti jedna ponuda za kupnju tvrtke od strane novih ulagača.

Završila je prva faza procesa potrage za novim vlasnikom Fortenove. S obzirom na to da nema vanjskih ulagača koji su spremni kupiti tvrtku, novi vlasnik tvrtke bit će ili netko od postojećih dioničara ili američki fond HPS koji je trenutačno glavni kreditor tvrtke i ima mogućnost pretvaranja tog kredita u vlasništvo.

A događaje oko Fortenove pratio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina. Na Žitnjaku ispred sjedišta kompanije otkrio je je li ovakav ishod potrage za novim vlasnikom Fortenove iznenađenje.

"Ne može se reći da se radi o osobitom iznenađenju. Već dugo je poznato da je ključni problem Fortenove, a to je da u vlasničkoj strukturi ima sankcioniranog dioničara, a radi se o tvrtki SBK Art. Dok je tome tako banke Fortenovu ne žele kreditirati, kojim bi otplatila postojeći kredit koji joj dospijeva na naplatu kasnije ove godine. Proces traženja novog vlasnika trebao je prekinuti taj začarani krug, ali ono što se da pokazalo je da nijedan ozbiljniji investitor niti ne želi kupiti tvrtku kojoj je u vlasničkoj strukturi sankcionirana tvrtka", pojasnio je.

U dopisu koji je danas poslala dioničarima Uprava Fortenove ih je pozvala da predlože vlastita rješenja. To sugerira da je preostala opcija sad da jedan ili više postojećih dioničara potpuno preuzme tvrtku. Logičan kandidat je tvrtka Open Pass, koja je najveći nesankcionirani pojedinačni dioničar Fortenove, a čiji je vlasnik poduzetnik Pavao Vujnovac.

"Danas sam imao priliku razgovarati s Vujnovcem. On nije želio potvrditi ima li namjeru preuzeti Fortenovu, no ono što jest rekao je da će podržati svaki proces koji bi doveo do toga da tvrtka može refinancirati svoj kredit. To je i logično jer ako se to ne bi dogodilo onda bi kreditor - američki fond HPS - imao pravo preuzeti cijelu tvrtku čime bi Vujnovac i svi ostali dioničari ostali bez ičega", ispričao je Biočina.

Fortenovu je ranije pokušao kupiti arapski šeik, ali je naknadno odlučeno kako transakcija nije zakonita.

Pročitajte i ovo Ilustracija ŠEIK IZGUBIO Nizozemski sud odbacio sve zahtjeve šeika: Potvrdio odluke sa skupštine Fortenove

Sankcionirani dioničari su u začaranom krugu

"Sankcionirani dioničari Fortenove ne sudjeluju u procesu, ali su također aktivni. Oni su pred nizozemskim sudom podnijeli tužbu kojom traže privremenu mjeru zabrane prodaje tvrtke i prvo ročište je održano danas. Oni se također nalaze u začaranom krugu jer s jedne strane ne mogu utjecati hoće li se prodati kompanija, a s druge strane ne mogu ni kupiti kompaniju upravo iz tog razloga jer su pod sankcijama", kaže reporter Dnevnika.

Prodajom bi dobili novac, no tu je onda pitanje koliko novca?

"Prošle godine kad su njihov udio htjeli kupiti mirovinski fondovi vrijednost cijele kompanije se procjenjivala se na oko milijardu i sto milijuna eura. Kako doznajem, sad bi taj iznos bio bitno niži, možda čak i upola iznosa od lani. To se objašnjava kroz činjenicu da su troškovi zaduživanja u proteklih godinu dana bitno porasli", pojasnio je.

Cijela situacija je osjetljiva, jer se može tumačiti tako da jedan dioničar prisilno istiskuje drugog po niskoj cijeni koju je sam odredio, ali i tako da se tvrtka spašava od bankrota pri čemu sankcionirani dioničar za svoje dionice dobiva bitno više nego što bi dobio da tvrtku preuzmu vjerovnici. Jer tada ne bi dobio ništa.

"Ono što je u ovom trenutku jedino izvjesno je da će Fortenova će do kraja godine dobiti novog vlasnika – bit će to ili netko od postojećih dioničara ili vjerovnici. I s druge strane, čini se dosta izvjesno da će pravni sporovi zbog tog posla trajati i u 2024., a možda i bitno duže", rekao je za kraj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene