Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obustavili rad

Počeo još jedan štrajk: Radnici šibenske tvrtke Ceste odlučni - "Nećemo se odreći svojih prava!"

Aktualno Galerija Štrajk radnika tvrtke Ceste Šibenik Štrajk radnika tvrtke Ceste Šibenik Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Štrajk radnika tvrtke Ceste Šibenik Štrajk radnika tvrtke Ceste Šibenik Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Štrajk radnika tvrtke Ceste Šibenik Štrajk radnika tvrtke Ceste Šibenik Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix +0 Štrajk radnika tvrtke Ceste Šibenik Galerija 1/4 >>
Radnici tvrtke Ceste Šibenik d.o.o. u ponedjeljak su počeli s najavljenim štrajkom, kojim traže povećanje plaća radnicima za 15 posto te usklađivanje odredbi Kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu.

Naime, radnici se protive pravilniku, koji je stupio na snagu 6. lipnja, po kojem će se plaće određivati po principu 70 posto fiksni dio i 30 posto varijabilni, dok će istovremeno moći biti razmještani na razna radna mjesta.

"Štrajk će biti zaustavljen ako direktor Robert Miljković pristupi kolektivnim pregovorima, a bit će prekinut u trenutku zaključenja kolektivnog ugovora", poručila je Anita Jurić Golo, pravna povjerenica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Danas u 12 sati na Županijskom sudu u Šibeniku bit će održano pripremno ročište budući da je poslodavac tužio sindikat kako bi se utvrdilo da je štrajk nezakonit.

"Mi smatramo da je štrajk zakonit jer je proveden sukladno Zakon o radu, pokrenut je postupak mirenja koji je zaključen neuspješno, nakon toga je najavljen štrajk s naznakom mjesta i vremena održavanja. Vjerujemo da će odluka suda biti u našu korist i da će tužba biti odbijena", kazala je novinarima Jurić Golo.

Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, organizatora štrajka radnika šibenskih Cesta, podsjetio je da su bili prisiljeni pokrenuti štrajk jer ni direktor tvrtke Ceste Šibenik niti šibensko-kninski župan Marko Jelić nisu bili voljni raditi na poboljšanju radničkih prava.

"Na sve naše inicijative nije bilo nikakvog odgovora, osim tijekom kratkog postupka mirenja, jer ne žele pregovarati o kolektivnim ugovorima", rekao je Lisičak.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru tvrtke Robert Savić kaže da radnici neće odstupiti od borbe za svoja prava.

Optužio je direktora Miljkovića da je ranije lagao kada je izjavio da im je podigao plaće, jer je tek 9. lipnja stavio na oglasnu ploču obavijest da se povećavaju plaće za 34 eura.

"Radnici su u stopostotnom štrajku i nećemo se odreći svojih radničkih prava", poručio je Savić.

Radnici su istaknuli niz transparenata, među kojima i "Štrajk! Tata kupio softvera, ŠČ!"

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene