Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vezano za trovanje špijuna

Plenković: "Jednog diplomata proglasit ćemo personom non grata"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima je održao konferenciju na kojoj je kazao kako će jedan diplomat u Hrvatskoj biti proglašen personom non grata, vezano za trovanje špijuna u Velikoj Britaniji.

Nakon jutrošnjeg sastanka državnog vrha na kojem je bila riječ o nekoliko tema, među kojima i stav Hrvatske prema Rusiji zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna na teritoriju Velike Britanije, premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare.

Pročitajte i ovo Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

"Želim još jednom izraziti sućut Ruskoj federaciji zbog katastrofalnog požara u Kemerovu. Na sastanku Europskog vijeća razgovarali smo i napadu nervnim otrovom u Velikoj Britaniji. Čelnici država i vlada EU su snažno osudili taj napad. Kazali smo kako dijelimo procjenu Vlade UK da postoje velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Rusije. I Hrvatska dijeli taj stav", kazao je premijer.

Premijer je kazao kako je nakon konzultacija u Vladi odlučeno da se solidariziramo sa UK i Hrvatska će danas tijekom dana proglasiti jednog akreditiranog diplomata u RH kao personu non grata.

U diplomaciji se taj pojam upotrebljava za osobu – šefa diplomatske misije i druge diplomate, čija nazočnost na području države primateljice nije poželjna, odnosno za koju država primateljica zahtijeva odlazak sa svog područja.

Nije želio otkriti ime diplomata kojeg će se proglasiti personom non grata. Odgovarajući na pitanja novinara u Zaboku, premijer je samo poručio kako nije riječ o veleposlaniku.

"Otkada se taj događaj zbio, često smo kontatkirali s UK . O toj temi se više od tri sata razgovaralo u Europskom vijeću. Informacije koje imamo o ovoj temi ostaju između UK i Hrvatske. Dobili smo pojašnjenja o tome što se dogodilo na teritoriju UK. To je događaj koji ne može ostati bez jasne političke poruke ", tvrdi premijer.

Nakon odnosa s Rusijom premijer je komentirao ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Upitan podržava li i dalje poziv Predsjednice Putinu da posjeti Hrvatsku premijer je odgovorio.

"što se tiče dijaloga Predsjednice i Putina, riječ je o nastavku dijaloga od prije nekoliko mjeseci i ponovljenom pozivu nakon ruskih izbora", kaže Plenković.

O ratifikaciji IK

"Kroz interpretativnu izjavu pojasnili smo što Hrvatska podrazumijeva u vezi sadržaja ove konvencije. Tom izjavom RH izražava svoje tumačenje i preciziranje pojedinih odredbi međunarodnih ugovora. Vidim da postoje mnogi koji pretendiraju biti politički akteri pa kaže da su interpretativne izjave bezvrijedne. To pokazuje veliko nepoznavanje akata i međunarodnog prava", poručio je Plenković.

Dodao je kako očekuje da se IK raspravi i u Hrvatskom saboru.

"Neću dopustiti da ova tema bude iskorištena za druge političke ciljeve pojedinih političkih aktera i skupina. Nastojat ću da se u sljedeća dva tjedna rasprava o IK vrati na meritum same konvencije", rekao je Plenković.

Na pitanje postoje li politički ciljeve da ga se sruši s mjesta premijera, Plenković je kazao kako se veliki dio poruka odnosio upravo na to.

Osvrnuo se i na optužbe kako je policija lažirala broj prosvjednika protiv IK.

"Ja se u to ne upuštam i prepuštam policiji da komentiraju broj prosvjednika", rekao je premijer.

O gradnji Pelješkog mosta

Premijer se osvrnuo i na odbijene žalbe Strabaga i Astaldija vezano uz gradnju Pelješkog mosta.

"Konačno smo došli u fazu da se most i realizira. To vidim velikim uspjehom", kazao je premijer.

Istaknuo je kako će ministar Butković naknadno izvijestiti o početku radova.

Sastanak državnog vrha

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Plenković sastali su se jutros u Banskim dvorima. Ondje je na sastanak, koji je još u petak najavio premijer Plenković, došao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Pretpostavlja se da su razgovarali o zajedničkom stajalištu koje će Hrvatska zauzeti prema Rusiji.

Riječ je o kristaliziranju stajališta Hrvatske nakon zaključka Europskog vijeća u petak i povlačenja veleposlanika Europske unije iz Moskve.

Predsjednica Grabar-Kitarović prošlog je tjedna pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina u posjet Hrvatskoj.

Za sutra je najavljen i sastanak Vijeća za obranu na kojem bi se trebalo razgovarati o kupnji novih borbenih zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene