Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važne teme

Britanski veleposlanik otkrio što je radio u Vladi dok je trajao sastanak državnog vrha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jutros je stigla na Markov trg, gdje se sastala s premijerom Andrejom Plenkovićem vezano za stav Hrvatske o trovanju ruskog špijuna u Velikoj Britaniji.

Završio je sastanak državnog vrha vezano za stav Hrvatske o situaciji trovanja ruskog špijuna u Velikoj Britaniji. Naime, Velika Britanija prije nekoliko dana pozvala je članice Europske unije da razmotre odgovor prema Rusiji vezano za trovanje špijuna na njihovu teritoriju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Na sastanku u Vladi bili su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Dok je sastanak još bio u tijeku iz zgrade Vlade izašao je britanski veleposlanik Andrew Stuart Dalgleish. Na sastanku je bio i ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

 

Po izlasku iz Vlade, Gordan Jandroković je rekao: ''Bio je neformalni zatvoreni sastanak o nekoliko važnih tema i ne mogu vam govoriti o pojedinostima'.'

Što je veleposlanik Dalgleish radio u Vladi?

Veleposlanik je za N1 otkrio što je radio u Banskim dvorima dok je trajao sastanak državnog vrha.

''Jutros sam u Banske dvore otišao brifirati dužnosnike o našim otkrićima o napadu u Salisburyju. Nisam bio prisutan na sastanku koji su održali premijer i Predsjednica, ali sam, zbog jako bliske sigurnosne veze između Hrvatske i Velike Britanije, našem savezniku u Europskoj uniji i NATO-u došao dati najnovije informacije o slučaju. Učinio sam to na službenoj razini i nisam danas razgovarao ni s predsjednicom ni s premijerom. Hrvatska je pokazala veliku solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom u svjetlu ovog napada", rekao je veleposlanik Velike Britanije.

"Dok je u tijeku bio sastanak Predsjednice i premijera, ja sam bio u potpuno drugoj prostoriji. Nisam bio na sastanku, a na Hrvatskoj je da odluči što će učiniti u svjetlu ovog napada. Potpuno je prirodno za hrvatsku Vladu da želi biti najbolje moguće informirana o ovom incidentu, a moj je posao da im te informacije i proslijedim. Zato sam jutros bio u Banskim dvorima", rekao je Dalgleish.

Neslužbeno iz Vlade doznajemo da se sastao s premijerovim bliskim suradnicima.

Iz britanskog veleposlanstva u Zagrebu stiže priopćenje: ''Neki mediji danas sugeriraju da je britanski veleposlanik prisustvovao sastanku državnog vrha Republike Hrvatske. To nije točno: veleposlanik Dalgleish doista je jutros bio u zgradi Vlade, no na odvojenom sastanku, kako bi s Hrvatskom – bliskom EU-u i NATO saveznicom - podijelio informacije, pozadinu i dosad prikupljene dokaze koje Vlada Ujedinjene Kraljevine ima u vezi s napadom u Salisburyju.

Veleposlanik Dalgleish tom prilikom nije razgovarao s Predsjednikom Vlade Plenkovićem niti s Predsjednicom Grabar-Kitarović.

Kao što je Premijerka May izjavila na Europskom vijeću prošli tjedan, napad u Salisburyju nije bio samo napad protiv obitelji Skripal, nego protiv Ujedinjene Kraljevine, međunarodnog prava i demokracije. Svjesni da se sličan napad može dogoditi i na teritoriju bilo koje druge zemlje, Premijerka May pozvala je sve saveznike da pošalju jasnu poruku Rusiji da se takvo ponašanje neće tolerirati.

Drago nam je što je Hrvatska jasno izrazila solidarnost s Britanijom u vezi s  napadom u Salisburyju te pozdravljamo izjavu predsjednika Vlade RH Plenkovića u kojoj naglašava da napad u Salisburyju predstavlja kršenje međunarodnih konvencija.''

Podsjetimo, čelnici EU-a dogovorili su prilično oštru izjavu osude Rusije, koja se optužuje za napad nervnim otrovom u Engleskoj. Neke zemlje razmatraju protjerivanje ruskih diplomata ili povlačenje svojih veleposlanika.

Odmah po proglašenju pobjede na predsjedničkim izborima u Rusiji, predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je Vladimiru Putinu i pozvala ga da dođe u posjet Hrvatskoj, pa se očekuje da se na ovom sastanku usklađuje državni stav prema Rusiji. Premijer je u petak o trovanju špijuna rekao da se radi o ozbiljnom problemu koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja.

"Riječ je o ozbiljnom problemu, većina država u ovom trenutku dijeli stav Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je premijer.

Dodajmo ovome da u institucijama Europske unije već neko vrijeme upozoravaju na medijski rat koji se iz Rusije vodi protiv EU-a.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene