Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Šaka suza, vrića smija..."

Za novu zgradu Općinskog suda u Splitu potrošit će se 70 milijuna kuna, ali ona će i dalje biti - premala

Buduća zgrada Općinskog suda u Splitu - 2
Buduća zgrada Općinskog suda u Splitu - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Buduća zgrada Općinskog suda u Splitu - 2 Buduća zgrada Općinskog suda u Splitu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Buduća zgrada Općinskog suda u Splitu - 3 Buduća zgrada Općinskog suda u Splitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marina Boko, predjsednica Općinskog suda u Splitu Marina Boko, predjsednica Općinskog suda u Splitu Foto: DNEVNIK.hr Buduća zgrada Općinskog suda u Splitu - 1 Buduća zgrada Općinskog suda u Splitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Trenutna zgrada Općinskog suda u Splitu - 2 Galerija 1/6 >>
Općinski sud u Splitu već 13 godina smješten je u derutnoj vojarni, gotovo izvan grada. No gradi se nova zgrada, odmah do Županijskog suda u centru.

U Splitu se gradi nova zgrada Općinskog suda u Splitu, no ona ni nakon 70 milijuna kuna, koliko se u nju ulaže, neće biti dovoljno velika, pa će tako Sud opet morati biti na više adresa.

Ankica Pleština parniči se 13 godina za naplatu svoje imovine.

"Lipo su napravili put, to su sve uzeli. Ja sam dogovarala, pregovarala. Nema! Došli bageri, uzeli kome šta treba i gotovo", kazala je ogorčeno. 

Zgrada novog Općinskog suda gradi se odmah pored Županijskog suda, u bivšoj robnoj kući Standa. Bivšu robnu kuću donedavno su rušili bageri, a sada je počela gradnja. Pitanje je samo hoće li do ljeta 2021., odnosno za 8 do 9 mjeseci koliko su rokovi, biti dovršena.

Ministarstvo pravosuđa u gradnju novog suda ulaže više od 70 milijuna kuna. 85 posto tog novca dobili su bespovratno od Kraljevine Norveške, a 15 posto je novac Ministarstva. No ni sav taj novac neće riješiti problem. Ovdje neće biti dovoljno prostora.

"U zgradu ne mogu stati sve organizacijske jedinice koje se nalaze u Dračevcu, vjerojatno dvije trećine", poručuje Marina Boko, predsjednica Općinskog suda u Splitu. 

A što je s parkingom? 

Morat će tražiti još jednu zgradu, onu preko ceste u kojoj je sada Elektrodalmacija, a to je tek u pregovorima. Nakon pustih milijuna, opet na više adresa. Za sada, kao i posljednjih 13 godina, splitski je Općinski sud gotovo izvan grada, u razrušenoj vojarni.

Općinski sud godinama je u derutnoj vojarni, izvan grada. Imali su dovoljno prostora i parkirališnih mjesta, ali građanima je oduvijek smetalo što su izvan grada.

Autobusom je doći još gore nego automobilom. Nova će zgrada suda biti u gradu, ali javlja se problem s parkiranjem. Samo zaposlenika ima više od 300. Stara zgrada nema dobre uvjete, vlaži, a imali su i požar. Građani se uz nove sudnice nadaju bržem i pravednijem suđenju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene