Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvosjekli mač za Plenkovića

Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti"

Stigle su nove kritike na Vladin proračun za 2024. godinu. Europska komisija od četiri države, među kojima je i Hrvatska, zahtijeva da što prije ukinu energetske subvencije građanima i poduzećima.

Hrvatski proračun za 2024. neusklađen je s preporukama Europskog vijeća. Od hrvatske Vlade se očekuju konkretni potezi.

''Tražimo da se radnje poduzmu što je prije moguće da se smanji vrijednost energetskih potpora i da se na taj način ostvare uštede koje bi poslužile za smanjenje proračunskog deficita'', upozorio je Paschal Donohoe, predsjednik Euroskupine, neformalnog tijela koje čine ministri financija 19 zemalja eurozone.

Zbog Vladinih subvencija lani su hrvatski građani i tvrtke samo na HEP-ovim računima uštedjeli oko 800 milijuna eura i kupuju praktički najjeftiniju energiju u Uniji.

Zaštita građana od podivljalih cijena energije bio je jedan od ključnih dosega Vlade u proteklih godinu i pol dana. Ipak, čini se kako se i toj politici nazire kraj. I to u - za Vladu - najgorem mogućem trenutku, usred superizborne godine...

Bez subvencija cijena struje za kućanstva bi se mogla i udvostručiti.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga, reporterka Dnevnika Nove TV Intenzivna istraga Policija otkrila tko je muškarac koji je djecu nagovarao da uđu u automobil: "Roditelji kažu da je viđen i na drugim mjestima"

Pročitajte i ovo Aleksandar Sunko, hrvatski veleposlanik u Grčkoj Za Dnevnik Nove TV Hrvatski veleposlanik u Grčkoj o puštanju BBB-ovaca: "Trenutne procjene ne govore o nekakvoj velikoj ugrozi''

Cijene plina i struje u Hrvatskoj su zamrznute do 31. ožujka. Bez obzira na pritisak iz EU-a nije vjerojatno da će se do tada išta mijenjati. Ipak, od 1. travnja subvencije za energiju mogle bi ići samo najsiromašnijima. Takav model zadovoljio bi EU, ali nosi politički rizik jer oko pitanje kome pomoći javnost je podijeljena.

Više detalja pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene