Obavijesti Video Pretražite Navigacija
77 za i 42 protiv

Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024.

Sabor
Sabor Damjan Tadic/Cropix
Aktualno Galerija Sabor Sabor Foto: Damjan Tadic/Cropix Sabor Sabor Foto: Damjan Tadic/Cropix Sabor Sabor Foto: Damjan Tadic/Cropix +0 Sabor Galerija 1/4 >>
Hrvatski sabor je većinom glasova donio Državni proračun za 2024. godinu, prema kojemu će država u idućoj godini uprihoditi 28,5 milijardi, a potrošiti 32,6 milijardi eura.

Hrvatski sabor u četvrtak je, većinom glasova, donio Državni proračun za 2024. godinu, prema kojemu će država u idućoj godini uprihoditi 28,5 milijardi, a potrošiti 32,6 milijardi eura, 'za' proračun je glasovalo 77 zastupnika, 42 je bilo protiv.

U odnosu na ovu godinu, prihodi rastu za tri, a rashodi za 11, 2 posto. Proračunski manjak trebao bi biti 1,9 posto BDP-a, odnosno 4,1 milijardi eura.

Realni gospodarski rast za iduću godinu Vlada projicira na 2,8 posto, te očekuje da će udio javnog duga u BDP-u sa 60,7 posto u ovoj godini, pasti na 58 posto BDP-a, dok bi stopa inflacije trebala biti 3,1 posto.

Pročitajte i ovo Potres kod Makarske javlja EMSC Potres u Dalmaciji

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković objavio koliko će novca od države dobiti svinjogojci pogođeni svinjskom kugom

Oporba je do samo glasovanja o predloženom Državnom proračunu za 2024. navodila kako je on predizborni i da je nerealan. Tvrdila je kako Vlada ne zna kvalitetno upravljati javnim financijama te upozorila da hrvatski građani u EU prednjače po davanjima za hranu.

Vlada i vladajući su pak ustrajali da je proračun održiv, razvojan i socijalan.

"Prioritet nam je zaštiti socijalno najizloženije sugrađane, osigurati stabilnost javnih financija i nastaviti ulagati u daljnji razvoj", poručio je nedavno premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

Na oporbene kritike da je proračun rastao dvostruko više od plaća i da je u odnosu na 2016. veći za sto milijardi kuna, ministar financija Marko Primorac istaknuo je kako u idućoj godini rashodi za zaposlene rastu za 1,5 milijardi eura, a oni za umirovljenike oko milijarde eura.

Nezadovoljna Vladinim prijedlogom proračuna, oporba ga je kroz 463 amandmana pokušala drugačije "posložiti".

Pročitajte i ovo Uhićena još tojica policajaca pucali na automobil FOTO Policajci lagali da su ih pokušali ubiti, razotkrio ih jedan detalj: USKOK pokrenuo istragu i objavio detalje

No, djelomično je prihvaćeno samo šest njenih amandmana, ostali su odbijeni.

Prihvaćeni su amandmani oporbenih Nikole Stephana Bartulice (DP), IDS-a, Ružice Vukovac (PH), Marine Opačak Bilić (NZ), Boške Ban Vlahek (SDP) i Romane Nikolić (SD).

To pak znači da će država izdvojiti nešto više sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz hrvatske dijaspore, da će sa 150 tisuća eura pomoći sanaciju Eufrazijeve bazilike, a sa gotovo milijun eura svinjogojcima da osiguraju biosigurnosnu infrastrukturu. Također će izdvojiti 600 tisuća eura više za stipendije siromašnijih studenata, sa 130 tisuća eura poduprijet će ulaganja u kontinentalnu turističku infrastrukturu, a za palijativnu skrb izdvojit će još 1,1 milijun eura.

Pročitajte i ovo Tomislav Pokrovac Ipak dolazi Pokrovac odlučio: "Ljudi koje vodim traže da odem u Zagreb i ja ću to poštovati "

Pročitajte i ovo Andrej Plenković osuđuje napad Hamasa Plenković: "Hrvatska vlada solidarna je s Izraelom, našim bliskim partnerom"

Sastavnim dijelom proračuna postali su i amandmani HDZ-ovih Darka Sobote, Damira Habijana i Ivana Radića te nezavisne Marijane Petir.

Slijedom toga, država će za izgradnju studentskog doma u Koprivnici u idućoj godini izdvojiti 300.000 eura, a godinu poslije 4,7 milijuna eura, dok za učenički dom u tom gradu iduće godine dati milijun eura, a u 2025. tri milijuna eura.

Redovitu djelatnost Sveučilišta Sjever pojačat će sa 2,5 milijuna eura, za borbu protiv komaraca u Osijeku i okolici izdvojit će 600 tisuća eura, a za kupnju kuća mladim obiteljima na selu milijun eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene