Sjećate se Vladine aplikacije Kretanje cijena? Do sada je pogledana 440 tisuća puta, a prosjek se možda popravi, jer Vlada ju je danas nadopunila. Uz prva tri, u njoj je sada ukupno deset trgovačkih lanaca. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je koliko se građani uopće služe tom aplikacijom.

Galerija Mina Ivica Davor Filipović, ministar gospodarstva +4 Igor Vujović, Udruga potrošač

Jaja, sir, luk, rotkvice, sve je skuplje nego lani, a koliko, ovisi koga pitate. Sve je poskupjelo od 20 do 30 posto pa čak i janjetina kažu upitani građani.

Sve je u odnosu na kraj 2022. pojeftinilo za oko dva posto, tvrdi ministar Davor Filipović hvaleći se aplikacijom "Kretanje cijena" u kojoj je od danas deset trgovačkih lanaca.

"Mi smo te cijene popisali i građani od danas imaju na aplikaciji 10 lanaca i moći će donositi informirane odluke o kupovini i odlučiti kome dati povjerenje, a kome neće", poručio je Filipović.

Najjeftinija jaja u aplikaciji koštaju 2,52 eura, dok se na placu kreću oko tri eura, donosi Amela Čilić, reporterka Dnevnika Nove TV.

U najjeftinijoj uskrsnoj košarici naći će se tako uz jaja i kilogram janjetine već za 9 eura, a svinjskog buta za 6 eura, po jedna vezica rotkvica i luka za 2 eura, a dodamo li i kilogram brašna od 80 centi za uskrsnu pogaču, najosnovniju uskrsnu košaru možemo tako naći za nešto više od 20 eura.

Ilustracija Koliko građana koristi bijele liste? Ministarstvo gospodarstva objavilo brojke

Aplikacija za praćenje cijena - 1 Gdje je najjeftinije? Od aplikacije tek rijetki imaju koristi i to zbog nekoliko razloga

Kretanje cijena dosad je pogledano, tvrde u ministarstvu 440 tisuća puta, no građani se s njom očito nisu sprijateljili i potvrdili da aplikaciju baš i ne koriste.

"Zašto to nije popularno među potrošačima, ne bih znao reći, ali sigurno da nije i potrošači definitivno nisu to prepoznali kao alat koji bi im olakšao kupnju", rekao je Igor Vujović iz Uduge potrošač.

Taj nas je alat za popisivanje dodatnih sedam trgovačkih lanaca koštao 200 tisuća kuna. Prava sitnica postane li doista koristan. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju