Pitanje osobnih asistenata konačno će se urediti zakonom, prijedlog je uvršten na dnevni red. Donošenje zakona pozdravlja oporba, ali uz kritiku.

Galerija Jelena Miloš, saborska zastupnica (možemo) Andreja Marić, saborska zastupnica (sdp) Nikola Grmoja, saborski zastupnik (MOST) +4 Pitanje osobnih asistenata odredit će se zakonom - 1

Zakonom se uređuje dugo očekivano pitanje osobnih asistenata što je oporba i podržala. Međutim, ne slažu se pojedinostima zakona.

Tako je saborska zastupnica Andreja Marić (SDP) komentirala: "Preko 900 primjedbi je bilo u e-Savjetovanju. Dobar dio nažalost nije prihvaćen. Dosta je primjedbi bilo vezano uz pravilnike, očekujemo da se donesu potrebni pravilnici i to u što kraćem roku jer bez njih je to sve skupa mrtvo slovo na papiru."

Udruga Sjena u Saboru Udruga Sjena iznenađena Plenkovićevom najavom: "Što se dogodilo preko vikenda?"

Problem predstavlja i članak kojim se ograničavaju prava roditelja njegovatelja na osobne asistente za koji oporba traži da se izbriše. "Ovim zakonom omogućuje se da roditelji njegovatelji imaju pravo samo na 22 sata mjesečno ovih usluga. Što je to? Minute dnevno", rekla je zastupnica Jelena Miloš (Možemo!).

Provjereno: Osobe s invaliditetom - 1 Ponižavajući, sramotan, skandalozan: Novi zakon čekali su 16 godina, a ni njime nisu dobili ravnopravnost

Nikola Grmoja (Most) se osvrnuo na glasovanje o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi: "Znam da je ovaj zakon posljedica onoga što se u petak dogodilo u Saboru. Međutim, vladajući se od te sramote koju su napravili glasujući protiv roditelja njegovatelja, protiv onih koji su cijeli svoj život posvetili svojoj djeci neće oprati nikada."

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju