Iako još uvijek nije poznati tko je odgovoran i što se točno dogodilo u strašnom požaru u dubrovačkoj hidroelektrani, Nacional u današnjem broju piše kako se sumnja da je do požara došlo jer se zapalio plafon u prostorijama hidroelektrane u kojima su se nalazili radnici.

Galerija


Pozivajući se na preliminarno izvješće potvrđeno iz dva neovisna izvora, tjednik piše kako se iz izvješća čini kako je na strop i zidove postavljen neadekvatan zapaljivi izolacijski materijal, vjerojatno lako zapaljive PVC ploče od poliestera.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija VIDEO Munja uzrokovala požar u Solinu? Gorjelo nisko raslinje uz cestu Gori deponij otpada u Malom Lošinju Lokalizran požar na odlagalištu otpada u Malom Lošinju: Nad gradom se nadvio gusti crni dim

Radnici su pokušali ugasiti požar, ali nisu imali šanse

"Preliminarno izvješće točno pokazuje tko je bio naručitelj, a tko izvođač obnove svoda strojarnice na koji je postavljen valoviti poliester Guttagliss klase F, ali se još istražuje je li to bilo zbog nemara ili korupcije i tko je za to odgovoran", piše Nacional.

Podsjetimo, vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije sredinom siječnja je za Dnevnik Nove TV ustvrdio kako je u požaru gorio betonski strop pun plastike.

"On je bio pun plastike, vjerojatno je to padanje uzrokovalo daljnje paljenje, oni su imali na jednom mjestu velike količine piture to se zapalilo, jedan velik bunt kablova koje je jako teško gasiti", kazao je Simović.

"Dolaskom vatrogasaca, mi smo zatekli jako gusti dim koji je apsolutno otežavao kretanje vatrogasaca i ugrožavao ih. Što se tiče stropa od plastike, tako je netko napravio, odradio, pa nek ispitaju jel to ispravno. Neke su stvari normalno čudne, ali evo, bio je jako gust dim i vjerojatno je ona prouzročila tu gustoću", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, nedavno je potvrdio kako je inspektorat rada utvrdio propuste u Hidroelektrani Dubrovnik.

Premijer Andrej Plenković samo dan ranije nije htio otkriti detalje o uzrocima nesreće u Hidroelektrani Dubrovnik, rekavši da su izvidi tajni.

U nesreći koja se u 10. siječnja dogodila u Hidroelektrani život su izgubila tri radnika. Tijela dvojice radnika pronađena su istog dana, dok je tijelo trećeg pronađeno tek četiri dana kasnije.