Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Galbraith u Haagu: Tuđman je želio etnički homogenu državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith ustvrdio je u ponedjeljak pred Haškim sudom da je 1995. onemogućavanje povratka srpskog stanovništva izbjeglog u Oluji bila hrvatska državna politika te da se to radilo zakonima i propisima koji su otežavali dobivanje hrvatskog državljanstva i povratak imovine te naređivanjem ili dopuštanjem masovnog paleža i pljačke srpske imovine na prostorima oslobođenima nakon Oluje.

"Sustavno razaranje krajine bilo je nešto što je planirano ili dopušteno, što su Tuđman i drugi htjeli da se dogodi... To je bilo pitanje državne politike", rekao je Galbraith na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavljaju pravnu bitku Godišnjica presude generalima: Žalbena konferencija za mjesec dana Slika nije dostupna 'Sudi li se ovdje Tuđmanu ili generalima!?'

Haški tužitelji u optužnici terete uz trojicu hrvatskih generala i hrvatski državni vrh za udruživanje u zločinački pothvat čiji je cilj bio stvoriti etnički čiste prostore Hrvatske.

"Vjerujem da je to bila smišljena politika... to što se događalo služilo je njihovu cilju", kazao je Galbraith.

S obzirom da je Hrvatska bila uređena država, a Hrvatska vojska disciplinirana vojska, Galbraith je kazao kako mu je nepojmljiva ideja da su se pljačka i palež nakon Oluje spontano dogodili.

"To se dogodilo samo zato što su hrvatske državne vlasti, Tuđman i ljudi oko njega htjeli da se to dogodi", ponavljao je Galbraith svoje teze.

Time je Galbraith prvi puta u Haagu, nakon što je o okolnostima Oluje već dva puta svjedočio u predmetima Milošević i Martić, hrvatskom državnom vrhu jasno pripisao namjeru i pokušaj ostvarenja ideje etnički homogene države.

Za propise koji su regulirali pitanje povratka i koji su usvojeni odmah nakon Oluje, a davali su kratke rokove za podnošenje zahtjeva za upisom u državljanstvo i povratak imovine, Galbraith je kazao da su bili tako napravljeni da je "sustav jamčio da nema povratka".

Galbraith je kazao kako svoju uvjerenost u to da se radilo o smišljenoj politici temelji na osobnim saznanjima da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman želio etnički homogenu državu i smatrao krajinske Srbe strateškom prijetnjom Hrvatskoj, te da su "duboko nepravedni" zakoni koji su se odnosili na pitanja povratka izbjeglih Srba imali cilj u praksi onemogućiti povratak uskraćivanjem državljanstva i imovine.

Dodao je kako je od hrvatskih dužnosnika slušao komentare poput onog tadašnjeg predstojnika predsjednikova ureda Hrvoja Šarinića da su Srbi bili rak na želucu Hrvatske ili riječi tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška da je nakon vojne akcije u Grahovu ostvaren etnički čist prostor.

Bivši američki veleposlanik, koji je za medije odmah nakon Oluje, a potom i u prethodnim svjedočenjima u Haagu, govorio da u Hrvatskoj nije bilo etničkog čišćenja u samoj Oluji jer je većina stanovništva odmah napustila to područje, kazao je kako to i dalje misli. Isto je tako međutim rekao da žali zbog te izjave koja je protumačena kao opravdavanje hrvatskih snaga.

"Po mom mišljenju, hrvatske snage to nisu učinile u operaciji Oluji, jer kad su stigli stanovništvo je otišlo", kazao je Galbraith, dodajući da to što je rekao "ne znači da to ne bi učinili da je stanovništvo ostalo."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene