Državna matura - 4
Državna matura - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Maturantica koja je diskvalificirana s Državne mature jer se potpisala na esej, najvjerojatnije će morati ponovo polagati prijemni za Muzičku akademiju jer je zbog toga što nije prošla maturu automatski ispala s rang ljestvice koju vodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).


Prodekan za nastavu Muzičke akademije Srđan Filip Čaldarović rekao je da je sada teško znati što će se dogoditi, te da to ovisi o Agenciji. "Mi ćemo, kada vidimo koliko se studenata upisalo na Muzičku akademiju i koliko je ostalo slobodnih mjesta, možda otvoriti mjesta za klavir najesen, pa će se ona opet moći prijaviti", kazao je.

Prošla na prijemnom, ali ne i na maturi

Vezani članci Pisanje mature, ilustracija Dobili smo odgovor ravnateljice NCVVO-a o skandalu prilikom ocjenjivanja: ''Riječ je o greški sustava, što je u ovom slučaju nedvojbeno utvrđeno'' Slika nije dostupna Državna matura i službeno završila, NCVVO zadovoljan: ''Nikad izazovnija matura uspješno je provedena''

"Za pretpostaviti je da će, ako je prošla prvi put, proći ponovo", dodao je.

Čaldarović je rekao da je učenica uredno položila prijemni ispit te da je bila jako dobra na klaviru i na teoretskim predmetima, međutim to su 90-postoni rezultati, ostalo provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje, koja je provodi rangiranje kandidata za upis na fakultete te obračunava uspjeh u školi, na maturi i drugo. Ona je kod nas prošla, ali nije prošla maturu te je zbog toga automatski je ispala s liste.

"Pravilnik je po tom pitanju izričit"

Prema pravilniku Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja pristupnici na Državnoj maturi potpisivanje imenom i prezimenom smatra se nedozvoljenim ponašanjem pristupnika jer se time narušava tajnost njihova identiteta. Oni su zaključili da je to nedopušteno ponašanje, što je meni malo neobično, ali to stoji u njihovu pravilniku i oni su je diskvalificirali. Mi nemamo ništa s tim, rekao je Čaldarović.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović ističe da je Pravilnik u tom pogledu izričit i kaže da je narušavanje identiteta pristupnika potpisivanjem punim imenom i prezimenom neprihvatljivo te da zbog toga slijedi sankcija poništavanja ispita.

24 učenika napravilo istu pogrješku

Razumijem razočaranje učenice i ostalih 23 učenika koji su na ovom ispitnom roku napravili istu pogrešku, ali isto tako treba reći da rezultati provedbe državne mature na kojoj je 28.541 učenika pisalo 140 tisuća ispita, govore da se vrlo transparentno ukazuje na to da potpisivanje imenom i prezimenom nije dozvoljeno, rekao je Filipović.

To je, objašnjava, navedeno u svakoj ispitnoj knjižici na trećoj stranici, a dežurni nastavnik isto naglasi na samom početku pisanja ispita i tijekom ispita jedan do dva puta. Oni su, dakle, napravili nešto što po postojećem pravilniku nije dopušteno, ističe.

"Dovedena je u pitanju objektivnost"

Napominje da je u pitanje dovedena objektivnost ocjenjivanja ispita, jer je moguće da taj ispit dobije netko u srednjim školama koji poznaje tu učenicu. Mogu se složiti da se radi o mladim ljudima koji se mogu naći pod velikom stresom, ali statistika u pogreškama govori da su one male i da se događaju svake godine, ističe Filipović dodajući da mu je žao svih četiri tisuće i nešto pristupnika koji nisu položili državnu maturu i onemogućeni su zbog toga da u ljetnom roku upišu studentski program koji su namjeravali, premda su oni najveći krivci što nisu položili.

Iz NCVVO-a žale što je došlo do ovog

Napomenuvši kako ne zna što bi se moglo promijeniti a da i dalje postoji jamstvo da će ocjenjivanje biti objektivno, ravnatelj NCVVO-a ističe da posebnost državne mature i jest u tome da nitko ne zna tko se nalazi iz ispita.

Radovan Fuchs Fuchs o poništavanju mature zbog otkrivanja identiteta: "Izrazito je bitno da sva djeca, bez obzira na to tko su im tate i mame, budu na jednakim pozicijama"

Vinko Filipović Ravnatelj NCVVO-a maturantici koja je pala zbog potpisa: "Neka nadvlada situaciju i očvrsne"

Na pitanje kako se afera odražava na njega osobno, jer ga se u javnosti ponekad neizravno krivi za nesreću učenice, Filipović odgovara: "U više od trideset godina rada u obrazovanju nastojao sam uvijek raditi u prilog učenicima i odgojno-obrazovnim radnicima, i teško mi pada verbalni diskurs o tome što ovih dana slušam i čitam o sebi".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju