Vinko Filipović
Vinko Filipović Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Ravnatelj NCVVO-a komentirao je slučaj maturantice kojoj su poništili ispit iz hrvatskog jezika jer se potpisala ne esej. Filipović kaže da žali zbog svega što učenica prolazi, ali da joj ne može pomoći.


"Ja bih joj poručio da pokuša imati snage i da nadvlada situaciju. I da iz toga očvrsne te da shvati da se u životu događaju stvari koje možda osobno doživljavamo kao uperene protiv nas, ali isto tako shvatit će da se u svakom društvu moraju poštivati pravila i zakoni.

Vezani članci Pisanje mature, ilustracija Kada državnu maturu diktira korona: Pišu se testovi, a sve je produljeno za pet dana Pisanje mature, ilustracija Osoblje će dežurati uz maturante u samoizolaciji, našao se način da i oni COVID pozitivni upišu fakultet

Jer je to jedino jamstvo da će društvo biti bolje. U suprotnom idemo u anarhiju", poručio je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Lauri Mikić, mladoj maturantici čiji je ispit iz hrvatskog jezika poništen jer se, suprotno pravilima, potpisala na esej.

U razgovoru s novinarkom N1 televizije Filipović je ponovio da stvarno žali zbog svega što učenica prolazi, ali da joj ne može pomoći osim izraziti joj žaljenje.

Dodao je da NCVVO-u nije u interesu oštetiti bilo koga. 

"Žao mi je što što se učenica tako osjeća. Isto tako, žao mi je i ostala 23 učenika koji su se potpisali. Ali napominjem, od 28.451 učenika, samo je njih 24 iščitalo ili nije dobro pročitalo upute. U svakom ispitnom listu za svaki predmet stoji vrlo jasna odredba da nije dopušteno potpisivanje imenom i prezimenom", rekao je Filipović.

Komentirao je činjenicu da se na odluku o poništenju ispita nema pravo žaliti. Kazao je da je pravilnik decidiran.

"Je li to ustavno ili nije, to je na nekim drugim institucijama da ocijene. Istina je, dosad se na tu odredbu nitko u tom pravnom smislu nije žalio" kazao je Filipović.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju