Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi sastanak u bruxellesu

Filipović o smanjenju potrošnje plina: "Izaći ćemo pred javnost s detaljnim planom"

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović komentirao je plan Europske komisije "štedi plin za sigurniju zimu", koji predviđa smanjenje potrošnje plina za 15 posto u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023.

Europska komisija u srijedu je predstavila plan "štedi plin za sigurniju zimu", koji predviđa smanjenje potrošnje plina za 15 posto u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023.

"Dokumenti se temeljito analiziraju i pripremamo se za izvanredno vijeće ministara energetike koje će se održatiđ u utorak u Bruxellesu. Nakon toga ćemo pred javnost izaći s detaljnim planom", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nakon sjednice Vlade.

"To neće biti revolucionarne preporuke, naši ljudi već znaju što trebaju učiniti kad žele uštedjeti energiju", smatra Filipović.

"Moramo svi biti na istoj strani kako bismo prebrodili krizu. Što se tiče energije, nisam pobornik preniskih temperatura tijekom ljeta", priznaje Filipović na novinarski upit kako on štedi na energiji.

Tijekom sjednice Vlade na kojoj se govorilo o planu ušteda energije u prostoru Nacionalne sveučilišne knjižnice je bilo prilično hladno, pa je novinare zanimalo je li i Filipoviću je li to bilo primjereno.

"Vjerujem da je ljudima u kratkim rukavima bilo hladno, meni nije s obzirom da sam odjeven kako jesam. To je pitanje za nekoga tko je tu temperaturu namještao, ja se tim nisam stigao baviti. Ono što ću ja raditi je da ću sljedeći tjedan pozvati građane da se pridržavaju smjernica koje ćemo dati i očekujemo da se svi, osobito u državnim institucijama pridržavaju toga. Tako ćemo pokazati primjerom", rekao je Filipović.

Istaknuo je da se intenzivno radi na sveobuhvatnom paketu mjera na jesen za pomoć građanima i gospodarstvu.

"Sve ćemo učiniti da se inflatorni udar ublaži. Nisu svi poduzetnici u istom statusu - neki nisu sklopili ugovore na vrijeme. Sad su se doveli u nepovoljnu situaciju, ali pokušat ćemo naći rješenje da se i njima izađe ususret", rekao je Filipović.

Nije htio govoriti o "najcrnjem scenariju". "Preko LNG-a možemo osigurati dovoljne količine plina", smatra Filipović.

Pročitajte i ovo Plinovod olakšanje za europu Plinovod Sjeverni tok 1 ponovno u pogonu: "Trebat će neko vrijeme da se dosegnu uobičajene razine transporta"

U ponedjeljak je sastanak kriznog tima, na kojem će još jednom sve izanalizirati prije Brisela.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u srijedu da je "potpuni prekid isporuke ruskog plina vjerojatni scenarij".

"Rusija nas ucjenjuje, koristi energiju kao oružje. Stoga mi u svakom slučaju moramo biti spremni bilo za djelomičan, nešto veći ili potpuni prekid isporuke", rekla je Von der Leyen.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene