Obavijesti Video Pretražite Navigacija
skupa omaška

Fuchs o poništavanju mature zbog otkrivanja identiteta: "Izrazito je bitno da sva djeca, bez obzira na to tko su im tate i mame, budu na jednakim pozicijama"

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nakon sjednice Vlade komentira slučaj maturantice Laure Mikić, kojoj je poništen državni ispit na maturi iz Hrvatskog jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom.

Ministar kaže da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) mora ostati potpuno neovisna institucija. "Bitno je da se maksimalno zadrži anonimnost svih koji polažu maturu kako ne bi bilo vanjskih utjecaja na rezultate", rekao je Fuchs i dodao kako se ove godine počelo s nacionalnim ispitima. Ističe da svima treba objektivno vrednovanje. 

Kaže da se od 2010. do danas nije vršio pritisak na one koji ocjenjuju ispite mature, a to su profesori srednjih škola. "Teoretski je moguće da učitelj ocjenjuje učenika kojem je predavao, a to ne zna", rekao je ministar. 

"Izrazito je bitno da se identitet bilo kojeg učenika ne otkrije kako bi sva djeca, bez obzira na to tko su im tate i mame, bili na potpuno jednakim pozicijama", rekao je i dodao kako se i prijašnjih godina događalo da se djeca slučajno potpišu iako im se ponavljalo da se ne smiju potpisivati. 

"Razumijem stresnu situaciju tih mladih ljudi koji žele što bolje napisati testove jer im o tome ovisi upis na željeni studij. Netko lakše podnosi te stresne situacije, neki teže. Bilo je učenika koji padaju u nesvijest. Ove godine nije bilo, ali imamo greške koje se događaju zbog napetosti učenika. Ove godine 27, prošle godine oko 30", kaže ministar i dodaje kako toga ima svake godine i da se testovi poništavaju zbog otkrivanja identiteta. 

"Te ispite su polagali u jesenskom roku", kaže Fuchs i ističe da je to i dalje u vremenu u kojem se mogu upisati na Veleučilišta i Sveučilišta. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaže da su odredbe jasne Ravnatelj NCVVO-a maturantici koja je pala zbog potpisa: "Neka nadvlada situaciju i očvrsne"

"Kad god se ministar umiješa u nezavisnost NCVVO-a, nije dobro", kaže. 

Osvrnuo se na pisanje eseja iz Hrvatskog jezika, kaže kako se ispit ne može polagati bez njega jer to nije cjelovito. Došlo je do odluke da se esej piše, a ne ocjenjuje. Postavilo se pitanje kakvog to smisla ima, onda se odlučilo da se esej neće pisati ili će se ocjenjivati, to je primijenjeno. "Jesu li neki problemi nastali u kontekstu toga? To je ovaj dio da ne morate napisati ništa, ali morate prisustvovati da biste položili Hrvatski jezik", kazao je i dodao kako je to nelogično i ostalo je kao rudiment odluke o neocjenjivanju eseja iz 2019. 

"Ključ leži u otkrivanju identiteta. Očekujem da će NCVVO sjesti i proći kroz sve te akte i donijeti potrebne promjene i zaključke", kazao je i dodao da je u konkretnom slučaju siguran: "S obzirom na to da se radi o učenici koja želi studirati umjetničku kategoriju, apsolutno zahtijeva određeni talent, siguran sam da će se upisati najesen jer svake godine ostane dovoljan broj mjesta." 

"Ne možemo izuzimati jednu osobu. Ili svi ili nitko", kazao je i dodao kako bi Upravno vijeće Centra trebalo proći kroz sve i donijeti zaključke. 

"Pravilnike uvijek treba mijenjati kad se utvrdi da nešto nije dobro. Pravilnici nisu zakoni i jednostavnije ih je mijenjati", kaže ministar.

Inače, ispit iz Hrvatskog jezika sastoji se od dvije ispitne cjeline. Prva je Školski esej i sastoji se od jednog zadatka otvorenog tipa. Druga je ispitna cjelina Književnost, neknjiževni tekstovi i hrvatski jezik, a čini je 80 zadataka zatvorenog tipa. Laura Mikić je prošla drugi dio Hrvatskog jezika, no zbog potpisa na esej poništen joj je cjelokupan ispit iz Hrvatskog jezika.

Pročitajte i ovo Ilustracija BIROKRACIJA ISPRED BUDUĆNOSTI Srušili je na maturi jer se - potpisala na esej: ''Dalje je samo pakao nepravde koji ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju''

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) donio je odluku da je Mikić potpisom na esej pokazala "nedopušteno ponašanje učenice" te je diskvalificirana. I to bez prava na žalbu ili prigovor. Obitelj maturantice zato je odlučila angažirati odvjetnika i upozorava da je NCVVO prema Pravilniku mogao primijeniti blažu mjeru i poništiti samo esej te je Laura mogla proći na ljetnom roku državne mature.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene