Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je važnu obavijest svim građanima.


Prevaranti koriste poodmaklu životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju građana kako bi došli do njihovih ušteđevina i novca, upozoravaju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Trikovi koje koriste prevaranti:

Vezani članci Ilustracija Prolaznik u šumi pronašao mrtvo novorođenče: Sumnjaju na ubojstvo Oružje Kao da se pripremao na rat: Sinjanin u kući skrivao arsenal bombi i pušaka

Lažno se predstavljajući dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i sl.) ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, bankovni službenici, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i sl.

Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika.

Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje.

Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara.  Osim navedenih, uvijek postoji i mogućnost pojavljivanja novih oblika prijevare.

Savjeti policije

Kako bi spriječili nove prijevare, građanima (posebice onima starije životne dobi) savjetujemo:

• ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,

• ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze,

• ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima,

• zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,

• zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),

• odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.

Izlažete se velikom riziku ako prihvatite upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom, „pružanja pomoći kod bolesti“, „nuđenja povoljne prodaje knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog“, traženja milostinje i sl.

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju