Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi podaci

Afrička svinjska kuga blago stagnira, no svinjogojci i dalje u strahu: "Čekamo da vidimo što će biti"

Aktualno Galerija Afrička svinjska kuga - 1 Afrička svinjska kuga - 1 Foto: DNEVNIK.hr Afrička svinjska kuga, ilustracija Afrička svinjska kuga, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Afrička svinjska kuga - 2 Afrička svinjska kuga - 2 Foto: DNEVNIK.hr Afrička svinjska kuga - 3 Afrička svinjska kuga - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Afrička svinjska kuga - 4 Galerija 1/6 >>
Podaci iz veterinarskog sustava pokazuju da Hrvatska trenutno ima blagu stagnaciju što se tiče afričke svinjske kuge, istaknula je u subotu ministrica poljoprivrede Marija Vučković i poručila kako osporava sve navode da Hrvatska za svinjsku kugu nije bila pripremljena.

U Podravskoj Moslavini, gdje se jučer prevrnuo kamion sa 150 svinja, situacija je riješena. Sve su svinje pronađene. Analiza je pokazala da svinje nisu imale trihinelu, a ministrica Marija Vučković kaže kako nisu imale ni afričku svinjsku kugu, jer su prije puta pregledane.

Dodaje i kako zaraza u posljednja dva tjedna blago stagnira. Ipak, sve više svinjogojaca brine za svoju budućnost i traži njezinu ostavku.

"Tako govorim i ja tako je potvrđeno i iz veterinarskog sustava koji je imao sve potrebne dokumente, o vrsti prijevoza i otpreme koja se događa redovito. veterinarska inspekcija odmah je otišla na teren i obavila sve radnje što se tiče dezinfekcije", rekla je Vučković.

"Još ću jednom ponoviti da je riječ o visoko zaraznoj bolesti koja se brzo širi. Osporit ću sve navode da Hrvatska nije bila pripremljena. Imamo brojne dokaze koliko smo se ozbiljno pripremali, zato je u Hrvatsku bolest i došla nekoliko godina nakon što je praktično ušla u naše susjedstvo", izjavila je novinarima ministrica poljoprivrede u Vidovcu, u Varaždinskoj županiji, prilikom obilaska 25. Zeljarijade.

I dok Osječko baranjska županija strepi od proboja afričke kuge... U Starim Mikanovcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji već je na vratima. Jedan svinjogojac morao je eutanazirati svinje, ostali se toga boje.

"Šteta bi bila ogromna zato što je crna slavonska svinja autohtona i mjere za zaštitu kuge su poduzete sve moguće samo eto, čekamo da vidimo što će biti", istaknuo je građanin. 

Zato su stočari ovog kraja došli razgovarati s načelnikom, a na sastanku je bio i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

"Kao SDP tražimo i mislimo da je to prioritet da Vlada i Ministarstvo počinju jasno govoriti koje su to mjere, na koji način se poduzimaju i što je građanima činiti i što ih čeka", poručio je Grbin.

Sljedeći krug isplata u ponedjeljak

Pritom se osvrnula na isplate za izravne štete koje je do sad dobilo preko 200 poljoprivrednika, uzgajivača svinja, dok sljedeći krug isplata ide u ponedjeljak.

"Isplate se rade na različite načine, ovisno o kategorijama u kojima su bili objekti. Treba reći da Hrvatska, kao rijetko koja zemlja, nastoji doista isplatiti odštetu svima posjednicima bez obzira na određene početne uvjete", rekla je ministrica Vučković.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Somaliji Poginulo najmanje 10 ljudi VIDEO Kamion pun eksploziva zabio se u kontrolnu točku: "Do sada sam vidio 10 mrtvih ljudi, broj žrtava će sigurno rasti"

Dodala je kako postoje i štete koje nisu direktno prepoznatljive, no zbog ograničenog prometa, činjenica je da posjednici neko vrijeme neće moći raditi.

Naglasila je da se zbog toga pripremaju i drugi programi, a prvi će biti prezentirani već u idućim tjednima.

"Najprije idu direktne štete, zatim ide procjena indirektne štete, gubitka djela prihoda. Nakon toga prelazimo na suočavanje s činjenicom da je potreban oporavak, da je potrebno poduprijeti nove investicijske aktivnosti, poduzimanje biosigurnosti. Već radimo na pregovorima kako bi i to postao dio našeg nacionalnog strateškog plana", rekla je ministrica poljoprivrede.

Nedostatak veterinara

Ujedno se osvrnula i na nedostatak veterinara u Hrvatskoj.

"Činjenica je da je jedan dio otišao u inozemstvo, jedan dio studenata veterine sve češće bira druge vrste prakse, a ne takozvanu veliku praksu. To su promjene koje nas pogađaju", rekla je ministrica Vučković.

Pročitajte i ovo Uhićen Matteo Messina Denaro poznat po nadimku diabolik Posljednji kum sicilijanske mafije neće se probuditi iz kome: Liječnici će ga prestati hraniti

U međuvremenu su poduzete različite mjere i aktivnosti kako bi se djelomično nadoknadio odlazak dijela veterinara, dodala je.

Do sada je na području Slavonije eutanazirano oko 19 tisuća svinja zbog afričke svinjske kuge, a uginulo ih je oko 1100.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene