Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuli se lovci

Rizik od bolesti sve je veći nakon što se prevrnuo kamion sa svinjama, neke su još u bijegu: "Mi slušamo što struka kaže"

Aktualno Galerija Prevrnuo se kamion sa svinjama - 4 Prevrnuo se kamion sa svinjama - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prevrnuo se kamion sa svinjama - 2 Prevrnuo se kamion sa svinjama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prevrnuo se kamion sa svinjama - 3 Prevrnuo se kamion sa svinjama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prevrnuo se kamion sa svinjama - 1 Prevrnuo se kamion sa svinjama - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mladen Pavić, državni tajnik Galerija 1/5 >>
U jeku afričke svinjske kuge, prevrnuo se kamion sa 150 svinja u Podravskoj Moslavini. Deseci svinja su istrčali iz kamiona i još uvijek su bez nadzora. Kamion je prevozio svinje na klanje i to s farme u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ono što zabrinjava - oko 200 uzgajivača svinja u Podravskoj Moslavini je to što se ne može se sa sigurnošću reći jesu li neke od njih možda zaražene.

Jezivi krici svinja u agoniji nakon teške prometne nesreće i prevrtanja kamiona koji ih je prevozio. Mještani govore da je taj zavoj oduvijek bio kritičan, ali ovakve putnike u nesreći koja se dogodila u rano jutro, još nikada nisu vidjeli.

"Skočio sam odmah iz kreveta. Odmah. Svinje su bile već tu. Vidi se na stazi da ima i krvi od njih što su išle. Sad kažu da ima svinja i po kukuruzištu i baštama, tko će to pokupiti?", pita se Josip Kupanovac, dok Elvira dodaje: "I što je najgore što djeca tu preko čekaju autobus. Idu za Viljevo u školu. Tad su čekala, mogla su stradati." 

150 svinja, prevozilo se u Čakovečku klaonicu i to s velike farme u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je najviše pogođena afričkom svinjskom kugom.

Kamion je bio zapečačen, s dozvolom za prijevoz koju je izdala veterinarska inspekcija. No, uzgajivači svinja u Podravskoj Moslavini, ali i u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji, koja je najveći proizvođač svinja u cijeloj Hrvatskoj – sada su u velikom strahu.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Sevastopolju Glasna eksplozija VIDEO Pogođen stožer ruske mornarice na Krimu: "U tijeku je kibernetički napad bez presedana"

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 OBRAT U SLUČAJU Detalji ubojstva studentice u Osijeku: "Mijenjao je iskaze, tvrdio je i da se radi o samoubojstvu"

Načelnik stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić rekao je da se ne može sa sigurnošću reći da svinje nisu zaražene. "Gledajte, ja nisam stručnjak. Mi slušamo što struka kaže, odnosno, veterinarska služba. Svinje su, koliko smo dobili informaciju, vizualno pregledane, i prijevoznici su dobili dozvolu da ih prevezu u Čakovec u klaonicu. Sve ostalo trebat će pitati veterinarsku službu", dodao je.

Vozač kamiona nije ozlijeđen, pomagao je evakuirati one svinje koje su preživjele nesreću, jer moralo se brzo reagirati.

"Nazvali smo veterinarsku službu, inspektorat, policiju. Tovare se žive svinje, kako bi se mogla organizirati i sanacija ovoga kamiona", rekao je načelnik Podravske Moslavine Dominik Cerić.

"Svinje nisu uspjele pobjeći daleko od kamiona. No one su pod stresom, izlomljene, u jako lošem stanju. Koliko smo vidjeli, bilo je i onih zdravih svinja koje su uspjele pobjeći prema polju", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Jedna je svinja svoj spas pokušala pronaći u grmlju, no one u boljem stanju već su kilometrima udaljene od mjesta nesreće.

Lukić je dodao da je 10-ak svinja još u bijegu. "Ovdje je malo i nepristupačan teren pa ne znamo, vidjeli ste i sami njih nekoliko ovdje, ali kako su nas sada iz lovačkog saveza izvjestili, oni će angažirati ubrzo ljude i krenut će u potragu za ovima koje su u bijegu", objasnio je.

Iako se poduzimaju veliki napori da se spriječi proboj afričke svinjske kuge u Osječko-baranjsku županiju, ovaj nesretni slučaj, narušava sve biosigurnosne mjere. Rizik od bolesti, sve je veći.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene