Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: "Imali smo niz sastanaka s velikim trgovačkim lancima, dio njih reagira na naše pozive"

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković za Dnevnik Nove TV govorila je o stanju u poljoprivredi te mjerama koje se pripremaju za pomoć poljoprivrednicima.

Može li Hrvatska samu sebe prehraniti? Poljoprivrednici smatraju da može, ali uz rješavanje niza problema. O ovoj je temi reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović razgovarala s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Ministrica je istaknula kako su nastavno na horizontalne mjere Vlade uspostavili kreditna sredstva za potporu malim poljoprivrednicima te dodala kako vjeruje da će i Europska komisija prepoznati specifične okolnosti u kojima se oni sada nalaze. Kao glavni problem u aktualnoj situaciji navela je osiguravanje kanala prodaje za robu koja ima kratki rok trajanja – mijeko, meso i povrće. S obzirom na probleme u turističkoj sezoni, u sklopu toga istaknula je i kako treba riješiti prodaju janjaca na zakonit i siguran način, jer su oni dosad bili plasirani ugostiteljskim objektima i hotelima.

Budući da se mnogi mali poljoprivrednici žale kako se ne mogu probiti u velike trgovačke lance, ministrica je kazala kako su imali niz sastanaka s tim lancima. "Dio njih reagira na naše pozive i potrebe poljoprivrednika", rekla je Vučković i dodala kako će se vidjeti što će dalje od toga biti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatrpan sustav Glavni ravnatelj policije u Dnevniku Nove TV o propusnicama: "Podnijeli smo šest kaznenih prijava zbog zlouporaba"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVO POJEFTINJENJE Cijene ponovno padaju: Od ponoći jeftinije gorivo, za spremnik dizela 14 kuna manje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska dobro reagirala Premijer Plenković nakon sastanka sa stručnjacima: "Ozbiljno razmišljamo o relaksiranju mjera, ali čekamo procjene epidemiologa"

Na upit zašto Hrvatska ne bi mogla hraniti samu sebe, ustvrdila je kako svi znaju da imamo potencijala, te da hranu i izvozimo, ni problem treba gledati strukturno. Svaki razgovor koji bježi od rješavanja problema ne pomaže sektoru. "Mislim da je sada ključno intervenirati, zbog ove krize, ali i reagirati na pravi način te podijeliti resurse za kasnije."

Nije jasno odgovorila na pitanje zašto se ne riješi problem pomanjkanja hladnjača za distribuciju mesa, mijeka, voća i povrća, kao ni zašto uvozimo pekarske proizvode, a Hrvatska ima dovoljno žitarica. Kazala je kako bi bilo bolje žitaricama hraniti hrvatsko stočarstvo, ili ih prerađivati, a za ribarstvo je kazala kako ima velikih problema zbog trenutne nemogućnosti izvoza u Italiju, ali smatra da će tu granu uspjeti podržati s obzirom na mjere koje se uvode.

Što se tiče mogućnosti utvrđivanja zakonskog okvira po kojem bi trgovački lanci bili obvezni najmanje 60 posto proizvoda nabavljati od domaćih proizvođača, kazala je kako ne može tvrditi kako je to moguće donijeti, a ne trpjeti posljedice povreda europskog prava. Kazala je i da surađuju s epidemiolozima, o kojima ponajviše ovisi kad će se otvoriti tržnice. "Vidjeli ste da se zadnjih nekoliko dana dio po dio tih mjera polako otpušta pa pričekajmo odluku nakon zadnjih sastanaka", rekla je Vučković.

Za kraj, upitana ima li mjesta rezanju administracije u njenom sektoru, kazala je kako misli da jedan dio ljudi u hrvatskoj administraciji radi teško i požrtvovno, i nemaju dovoljne dohotke. "Isto tako mislim da ima prostora za efikasniji ustroj rada administracije."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene