Premijer Andrej Plenković održao je u ponedjeljak, s početkom u 15 sati, drugi sastanak/videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Galerija


Sastanak se putem videokonferencije održao u NSK-u. Andrej Plenković sažeo je dva sata rasprave.

Vezani članci Putovanja zid Kamo, kada i po kojim uvjetima mogu putovati Hrvati: Donosimo pregled država u koje možete putovati Noćni klub, ilustracija HZJZ objavio stroga pravila: Otvaraju se noćni klubovi, ali bez plesnog podija

"Komparativno gledajući Hrvatska je u ovoj fazi izrazito dobro reagirala. Poduzeli smo pravovremene mjere. One su rezultirale sporim širenjem zaraze, no iako je nažalost 16 ljudi preminulo, imamo nisku stopu smrtnosti u prvih nekoliko tjedana. Od početka epidemije u Kini, reagiramo dobro", rekao je Plenković.

"Izazovi koju su pred nama su po mom sudu, u tri aspekta. Jedan je da nastavimo s politikom koja neće dovesti do bilo kakvog problema u zdravstvenom sustavu. To znači da moramo nastaviti i s nabavom kvalitetne zaštitne opreme, da moramo zahvaliti požrtvovnosti naših liječnika, medicinskih sestara i cijelog zdravstvenog osoblja. Da isto tako, u ovoj fazi moramo provoditi restriktivne mjere. Naravno, kalibrirajući ih sukladno potrebama gospodarstva i što normalnijem funkcioniranju vitalnih funkcija. Mislim da smo za sad uspjeli postići dobar balans. Naš je cilj da sve te mjere budu primjerene epidemiološkim procjenama, da ne bi slučajno sa prenaglim relaksiranjem došlo do povećanja broja oboljelih", rekao je Plenković.

Dodao je kako je treći aspekt dugoročni i da očekuje da najrazvijenije zemlje koje trenutno predvode u istraživanjima, naprave konkretne iskorake kada je riječ o lijeku ili cjepivu.

"Ponosni smo što smo kao narod dobro razumjeli prijetnju", rekao je i pozvao sve i da se i dalje drže mjera.

Redoviti sastanci

Sa paketom gospodarskih mjera, rekao je, paket je zaokružen. Naglasio je kako je čuo od znanstvenika kako je najveći rizik u obitelji pa je pozvao na oprez.

Najavio je nove, redovite sastanke sa stručnjacima. Na pitanje razmišlja li se o relaksiranju mjera samo dugoročno, rekao je da ne. 

"Nije dugoročno, ono je vrlo praktično. I sam ministar Božinović je najavio određene aspekte kada je riječ o tržnicama. Ići ćemo s onim mjerama koje će omogućiti funkcioniranje i posebice ići za tim da sve ono što proizvode naši poljoprivrednici bude konzumirano na primjeren način i da građanima omogućimo siguran iskorak prema tržnicama", rekao. 

"Ići ćemo na relaksaciju, ali na način da ćemo slijediti preporuke epidemiologa", zaključio je. 

Prvi sastanak putem videokonferencije, a u kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, Plenković je održao s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima iz Hrvatske i inozemstva održao 25. ožujka. (Hina)