Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika Nove TV

Ministrica Vučković o afričkoj svinjskoj kugi: "U ovom trenutku postoji naredba koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede..."

Aktualno Galerija Marija Vučković i reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović Marija Vučković i reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović Foto: Dnevnik Nove TV Marija Vučković Marija Vučković Foto: DNEVNIK.hr Mjesto Vrbica - 2 Mjesto Vrbica - 2 Foto: Vijesti u 17 Mjesto Vrbica - 1 Mjesto Vrbica - 1 Foto: Vijesti u 17 +6 Svinja - 2 Galerija 1/11 >>
O gorućim problemima zbog afričke svinjske kuge za Dnevnik Nove TV govorila je ministrica Marija Vučković, s kojom je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Nakon pojave afričke svinjske kuge u mjestu Kupina čeka se rješenje o proširenju zone ograničenja i za Brodsko-posavsku županiju. Istodobno, traži se način kako do 20. studenog usmrtiti sve svinje u zonama ograničenja u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Procjenjuje se da je riječ o ukupno 50.000 svinja, a broj se može smanjiti samo prelaskom u višu kategoriju. 

"Ako uzmemo da je to negdje 1500 svinja na dnevnoj bazi, puta 140 kilograma, to je 210 tona. Može li  Agroproteinka uz sav svoj posao svaki dan još preuzeti 210 do 220 tona eutanaziranih svinja iz bilo koje klaonice u svoje pogone i njih preraditi? Mislim da će se tu začepiti grlo", rekao je Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. 

O svim gorućim problemima  zbog afričke svinjske kuge u Dnevniku Nove TV govorila je ministrica Marija Vučković, s kojom je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Na pitanje postoji li naredba EU-a da u manje od mjesec dana treba zaklati 50 tisuća svinja, ministrica odgovara: "Ma ne, Europska unija radi po uredbama, provjerava što rade nadzorna i kontrolna tijela, a mi s njima razgovaramo i pregovaramo. Također timovi EU-a provjeravaju, jer afrička svinjska kuga ne poznaje granice, na koji se način provode mjere. Mi smo dostavili izvješća i planove, dostavit ćemo ih opet u ovom tjednu. U ovom trenutku postoji naredba koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede koje govori do kojeg se trenutka moraju razriješiti gospodarstva koja ne poštuju u dovoljnoj mjeri uvjete sigurnosti s obzirom na širenje afričke svinjske kuge", otkrila je ministrica. 

Dodatno objašnjava. "Hrvatska je naredba, a dodatno ćemo o tome izvijestiti EK. U javnosti se spominje da je to oko 50.000 svinja, pretpostavljam jer je to najbliže istini. Riječ je o broju svinja koje se nalaze u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji. U objektima su koji nemaju dovoljnu razinu sigurnosti. Mi mislimo da je danas broj tih svinja nešto niži. U brodsko-posavskoj županiji situacija je jako dobra, gotovo sve se svinje drže u objektima kategorije 3 i 4", kazala je. 

Na pitanje ima li dovoljno klaonica, kaže da klaonica ima dovoljno. 

"Odobren je velik broj klaonica, ali one zasad ne sudjeluju sve u procesu. Klaonica prerađivača je 20-ak. Realno je dosad u odvoženju na klanje radi prerade sudjelovalo sedam ili osam klaonica, tri u značajnijoj mjeri, a u prisilnom klanju dosad su sudjelovale tri male klaonice. Imamo neke naznake da će se uključiti i druge", rekla je. 

Na pitanje hoće li se stići uništiti zadani broj svinja, kaže: "Kapaciteti u državi da se ispoštuje naredba postoje i mi ćemo učiniti sve da se ono što smo propisali i ostvari", kazala je. Objasnila je i da neće sve svinje ići na prisilno klanje. "Zdrave svinje bez kliničke slike mogu ići u zonama ograničenja na klanje radi prerade i tu se klaonice uopće ne plaćaju. Ove druge, za njih je cijena 12 eura, kako smo propisali." 

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

Mnogi se žale da nisu obeštećeni, a ministrica kaže da još nije prošao rok od mjesec dana. "560 subjekata je obeštećeno. Dosad smo eutanazirali svinja sa 1600 objekata. Svi će biti vrlo brzo isplaćeni. Rješavamo žurno", obećava. 

Moguće je da će cijene svinjetine biti veće od cijena janjetine, no ministrica kaže da se cijene ne mijenjaju znatno drukčije od prosječnih cijena u EU-u. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene