Obavijesti Video Pretražite Navigacija
buran dan

Hrvoje Krešić o kaosu u sabornici: "Čini se da su uspjeli isprovocirati premijera"

Aktualno Galerija Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Foto: Vijesti u 17 Kaos u Saboru - 47 Kaos u Saboru - 47 Foto: Damjan Tadic / CROPIX Kaos u Saboru - 48 Kaos u Saboru - 48 Foto: Damjan Tadic / CROPIX Kaos u Saboru - 46 Kaos u Saboru - 46 Foto: Damjan Tadic / CROPIX +6 Kaos u Saboru - 45 Galerija 1/11 >>
Buran dan u Saboru pratio je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Predstavnici oporbenih stranaka nakon što su u utorak opstruirali govor premijera Plenkovića bučnim lupanjem po stolu poručili su da je uskraćivanje prava zastupniku na stanku poraz demokracije i uništavanje parlamenta, ali i da je pokazalo kakav je doista Andrej Plenković.

Nakon kaotične situacija u Saboru zato što predsjedavajući Željko Reiner nije dao riječ Marijanu Pavličeku (Hrvatski suverenisti) koji je tražio stanku nego premijeru Andreju Plenkoviću da iznese svoje godišnje Izvješće, Pavliček je ustvrdio da je "ovo poraz demokracije u Hrvatskoj".

Buran dan u Saboru pratio je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić. "Sve se dogodilo zbog Poslovnika, onoga koga se pridržava, odnosno onoga koga se ne pridržava. Oporba je pokušala, manevrom koji im dopušta Poslovnik, omesti pažnju premijera, pažnju vladajuće većine, na način da su cijelo jutro tražili stanke.

Nakon što bi dobili stanke i nakon što su se povukli, vratili bi se te bi opet tražili stanke. Na taj način su željeli da završno obraćanje Plenkovića bude u kasnim satima i to nakon izlaganja svih saborskih klubova i da sve ode u kasni večernji termin i da nema toliku vidljivost u javnom prostoru. Kada je u jednom trenutku Marijan Pavliček došao i tražio i dobio stanku, predsjedavajući je u tom trenutku prepustio riječ Andreju Plankoviću.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

To je onda izazvalo burnu reakciju oporbe. Tvrde da su vladajući prekršili Poslovnik i da su sa pozicije moći postavili situaciju u Saboru kako su oni željeli. I tada nisu imali izbora nego da zapravo reagiraju lupanjem po saborskim klupama. Ta borba nerijetko zna dovesti do apsurdnih situacija, jednako kao što vladajući koriste Poslovnik Sabora na način da neke važne i po Vladu potencijalno neugodne situacije stavljaju u kasne poslijepodnevne sate.

Tako su sada i oporbeni zastupnici pokušavali iskoristiti Poslovnik da isprovociraju premijera što su čini se i uspjeli. No, i u jednoj i u drugoj situaciji  pitanje je koliko je vremena posvećeno političkom sadržaju, a koliko formi", rekao je Krešić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene