Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo zdravlja uputilo je medijima priopćenje o nadzorima koje je zdravstvena inspekcija provela u rodilištima na području Republike Hrvatske.


Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Vezani članci Slika nije dostupna Zdravlje ili zdravstvo? Bivši ministar protiv promjene imena ministarstva Slika nije dostupna Ministarstvo zdravlja traži strateškog partnera za Imunološki zavod

'Obzirom na iskazani veliki interes medija i javnosti, u nastavku Vas izvješćujemo o nadzorima koje je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, u koordinaciji s predstavnicima struke, tijekom 2015. godine provela u rodilištima na području Republike Hrvatske.

U svim rodilištima obavljen je nadzor zakonitosti rada i stručnog rada za razdoblje 2013. i 2014.g. Organizacijski i stručni rad u svim nadziranim rodilištima zadovoljava pravila dobre kliničke prakse. Objektivni i mjerljivi pokazatelji stručnog rada su perinatalni mortalitet i operacijsko dovršenje poroda.

Perinatalni mortalitet manji je u odnosu na većinu europskih zemalja, a udio operacijskog dovršenja poroda znatno niži u odnosu na sve zemlje EU. Nadzorima su uočene određene nejednakosti u pogledu prostora, opreme i kadrova, te raznolika opterećenost zdravstvenog kadra obzirom na broj poroda u pojedinim rodilištima. Broj pritužbi, a posebice broj sudskih sporova koji se odnose na područje porodništva, sporadični su. No unatoč tome, mišljenja smo da je potrebno poraditi na komunikacijskim vještinama zdravstvenih radnika.

Ministarstvo zdravlja tijekom 2016. godine planira provesti niz aktivnosti na standardizaciji načina rada u svim rodilištima na području Hrvatske.

Napominjemo da zdravstvena inspekcija nije bila u mogućnosti obaviti nadzor rodilišta u OŽB Vinkovci s obzirom da niti jedan od traženih statističkih podataka za 2013.g. i 2014.g. nije bio pripremljen niti dostupan.

Protiv sanacijskog upravitelja kao odgovorne osobe i zdravstvene ustanove podnesen je optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka s obzirom da je zdravstvenoj inspekciji onemogućeno obavljanje zdravstveno inspekcijskog nadzora i nisu pruženi potrebni podaci te je prekršajni sud izrekao novčane kazne.

Zbog gore navedenog, kao i niza drugih nepravilnosti u radu, sanacijski ravnatelj danas je na sjednici Vlade RH razriješen dužnosti.

Vezano uz tragičnu smrt djeteta u porodu u OŽB Vinkovci, izvješćujemo Vas kako je ministar zdravlja Dario Nakić danas potpisao Rješenje o osnivanju Stručnog povjerenstva u vezi zdravstveno-inspekcijskog nadzora u predmetu tijeka poroda rodilje u OŽB Vinkovci. Ovisno o utvrđenim činjenicama, poduzet će se sve mjere propisane odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.'

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju